Fűszeres ráknyársak ananásszal
Havas DóraNéha, pláne karácsonykor előkerülhet a konyhában egy-egy különlegesebb alapanyag is, mint például a garnéla. Dóra egy olyan garnélanyársat mutat, ami az ünnepi asztalra tökéletes, és egy ügyes technikával, kevés rákkal sok ember jóllakik.
Hozzávalók 4 adaghoz:
5 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál cajun fűszerkeverék (lásd lejjebb)
½ teáskanál méz
2 teáskanál frissen facsart citromlé
20 közepes garnéla
2 szelet friss ananász
A mártogatóshoz:
1 dl görög joghurt
0,5 dl majonéz
1 biocitrom frissen reszelt héja
Cajun fűszerkeverék:
3 evőkanál só
1 evőkanál cayenne-i paprika
1 evőkanál fokhagyma-granulátum
1 evőkanál őrölt édesnemes paprika
½ evőkanál szárított oregánó
½ evőkanál szárított kakukkfű
½ evőkanál őrölt bors
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk, és hozzáadjuk a fűszerkeveréket, a mézet és a citromlevet. A konyhakész garnélát a falatnyi darabokra vágott ananásszal felváltva bambusznyársakra húzzuk, és minden oldalán bekenjük a fűszeres vajjal.
Magas fokozatra kapcsolt grillen oldalanként 2-3 percig sütjük, vagy az Optigrillt a megfelelő fokozatra állítjuk. Ha a rákok rózsaszínűek lesznek, és kissé megpirulnak, kivesszük őket a grillsütőből, és újra megkenjük a fűszeres vajjal. Citromszeletekkel és fűszeres joghurttal kínáljuk.
A mártogatóshoz a hozzávalókat simára keverjük és a garnélanyársakkal tálaljuk.
A recept elkészítésében a Tefal Optigrill Elite volt segítségünkre.