Gong bao (kung pao) csirke kókuszos rizzsel
Kárai DávidA legtöbbeknek talán a kínai büfékből lehet ismerős ez az étel, pedig sokkal egyszerűbb otthon elkészíteni, mint elsőre gondolnánk. Ráadásul ezzel a kókuszos rizzsel isteni párosítás!
Hozzávalók 4 adaghoz:
A csirkéhez:
40 dkg csirkemellfilé
1 evőkanál keményítő
1 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál kínai főzőbor (vagy fehérborecet)
A szószhoz:
1 evőkanál méz
2 evőkanál főzőbor (vagy fehérborecet)
2 teáskanál szójaszósz
1 teáskanál keményítő
alaplé
A főzéshez:
2 evőkanál olaj
1 teáskanál szezámolaj
kevés friss csili, aprítva
hüvelykujjnyi gyömbér, szeletelve
4 gerezd fokhagyma, tisztítva és szeletelve
1 csokor újhagyma, nagyobb darabokra vágva
12 dkg mogyoró
1 teáskanál szecsuani bors (vagy fekete bors)
A rizshez:
1 evőkanál kókuszolaj
2 bögre rizs
2 bögre Alpro Cukormentes Kókuszital
1 és 1/3 bögre víz
só
Elkészítés:
A csirkemellet felkockázzuk, majd összekeverjük a szójaszósszal, a főzőborral és a keményítővel. Félretesszük.
A szósz hozzávalóit alaposan kikeverjük, majd félretesszük. A kétféle olajat felhevítjük egy wokban, hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért és chilit, majd pár percig pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, 1-2 perc után pedig a csirkét és a szecsuani borsot, majd lepirítjuk. Legvégül hozzáadjuk a mogyorót is, és leöntjük a szósszal. Ezután már csak addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
A rizshez a kókuszolajat felhevítjük egy kisebb lábasban, hozzáadjuk a rizst, és addig pirítjuk rajta, amíg kissé opálossá válik. Felöntjük a kókuszitallal, valamint a vízzel. Sózzuk, lefedjük, és addig főzzük, amíg az összes folyadékot beissza.