Gong bao (kung pao) csirke kókuszos rizzsel

A legtöbbeknek talán a kínai büfékből lehet ismerős ez az étel, pedig sokkal egyszerűbb otthon elkészíteni, mint elsőre gondolnánk. Ráadásul ezzel a kókuszos rizzsel isteni párosítás!

Hozzávalók 4 adaghoz:

A csirkéhez:
40 dkg csirkemellfilé
1 evőkanál keményítő
1 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál kínai főzőbor (vagy fehérborecet)

A szószhoz:
1 evőkanál méz
2 evőkanál főzőbor (vagy fehérborecet)
2 teáskanál szójaszósz
1 teáskanál keményítő
alaplé

A főzéshez:
2 evőkanál olaj
1 teáskanál szezámolaj
kevés friss csili, aprítva
hüvelykujjnyi gyömbér, szeletelve
4 gerezd fokhagyma, tisztítva és szeletelve
1 csokor újhagyma, nagyobb darabokra vágva
12 dkg mogyoró
1 teáskanál szecsuani bors (vagy fekete bors)

A rizshez:
1 evőkanál kókuszolaj
2 bögre rizs
2 bögre Alpro Cukormentes Kókuszital
1 és 1/3 bögre víz

Elkészítés:

A csirkemellet felkockázzuk, majd összekeverjük a szójaszósszal, a főzőborral és a keményítővel. Félretesszük.

A szósz hozzávalóit alaposan kikeverjük, majd félretesszük. A kétféle olajat felhevítjük egy wokban, hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért és chilit, majd pár percig pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, 1-2 perc után pedig a csirkét és a szecsuani borsot, majd lepirítjuk. Legvégül hozzáadjuk a mogyorót is, és leöntjük a szósszal. Ezután már csak addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.

A rizshez a kókuszolajat felhevítjük egy kisebb lábasban, hozzáadjuk a rizst, és addig pirítjuk rajta, amíg kissé opálossá válik. Felöntjük a kókuszitallal, valamint a vízzel. Sózzuk, lefedjük, és addig főzzük, amíg az összes folyadékot beissza.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -