Grízkoch almaszósszal

Gyerekkorunk klasszikus édessége egy is ráncfelvarrást kapott: őzgerinc formában sütöttük és édes almaszósszal meglocsolva tálaljuk. Egyszerű, de nagyszerű desszert (vagy vacsora?).

Hozzávalók 6 adaghoz:

20 dkg búzadara (gríz)
1 l tej
5 dkg kristálycukor
1 evőkanál vaníliakivonat
12 dkg vaj
15 dkg porcukor
½ bio narancs reszelt héja
4 tojás
1 csipet só
vaj (a tepsi kivajazásához)
2 marék pirított mandula (nem sós) darálva (vagy morzsa a tepsi szórásához)
szögletes kenyérforma

Az almaszószhoz:
½ kg alma
2 evőkanál cukor
1 csipet fahéj
1 bio citrom reszelt héja
1 evőkanál vaj
1 dl víz

Elkészítés:

A tejből, kristálycukorból, darából sűrű tejbegrízt főzünk úgy, hogy a forrásban lévő cukros tejbe keverjük a darát és a vaníliakivonatot, a lángot alacsonyra tekerve addig kevergetjük, amíg sűrű lesz és a dara megpuhul. Hozzákeverjük a reszelt narancshéjat, félretesszük, hagyjuk kihűlni.
A tojássárgákat a vajjal, porcukorral és a sóval jól kikeverjük, és a kihűlt daramasszához keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, ezt is óvatosan, hogy ne törjön össze, a masszához keverjük.
Egy szögletes kenyérformát kivajazunk és darált mandulával megszórjuk. A masszát a formába öntjük, 180 fokos sütőben 1/2 óra alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha szépen felemelkedik, a teteje pedig aranybarnára sül. Langyosan már tálalható.

Az öntethez az almákat meghámozzuk, magházukat kidobjuk. A gyümölcsöt a többi hozzávalóval puhára főzzük, és pürésítjük.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -