Hideg, aszalt gyümölcsös alap rizs- vagy tésztasalátához
Nagy SanyaEgyetlen alap, de a variációk száma végtelen: készülhet sok friss zölddel, pak csojjal, rizzsel vagy rizstésztával, hagyományos pennével vagy szarvacskával, de mehet bele egy kis curry és koriander basmati rizzsel is.
Hozzávalók 4 adaghoz:
5 dkg mandula
5 dkg mazsola
10 dkg mogyoró
5 dkg kesudió
2 ek. olívaolaj
pár szem aszalt barack
pár szem aszalt szilva
egy kis marék aszalt áfonya
4 ek. szójaszósz
2 szem csillagánizs
1 kk. osztrigaszósz
1 kk. garam masala
1 gerezd fokhagyma
csipetnyi csili
só és bors
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben s a magokat szárazon kezdjük el hevíteni. Ha megpirultak, meglocsoljuk őket egy kevés olívaolajjal.
Hozzáadjuk az apróra vágott aszalt gyümölcsöket, beleszórjuk a mazsolát és a többi hozzávalót is. Reszelünk bele egy gerezd fokhagymát.
Takarékon főzzük egészen addig, amíg a folyadék elpárolog, a keverék pedig kezd lesülni.
Friss zöldekkel, rizstésztával, rizzsel tálaljuk. Hidegen napokig eláll a hűtőben.
A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.