Financier narancslikőrrel és eperrel
Havas DóraA financier Párizsban, egy tőzsde mögötti cukrászdában készült először, méghozzá aranytömbre hasonlító formában. A nevét is erről kapta. Kívülről ártatlan tűnik, de belülről korántsem annyira az, pláne narancslikőrrel kiegészítve.
Hozzávalók 20 darabhoz:
15 dkg finomra őrölt mandula
7 dkg liszt + a formához
17 dkg cukor
15 dkg vaj + a formához
1 vaníliarúd kikapart magjai
4 nagy tojásfehérje
2 evőkanál narancslikőr
10 dkg eper, szeletelve
csipetnyi só
Elkészítés:
A mandulát a liszttel, a cukorral és a csipetnyi sóval egy tálban összekeverjük. A vajat felolvasztjuk, és hozzákeverjük a vaníliarúd magjait.
A tojásfehérjéket egy keverőtálban kissé felverjük (nem kell habosra), és a lisztes keverékhez adjuk, majd egyenletesre keverjük. Hozzáadjuk a vajat és a narancslikőrt, majd eldolgozzuk. Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd egy mini muffinforma mélyedéseit kivajazzuk és kilisztezzük. A masszát az előkészített muffinforma mélyedéseibe kanalazzuk, és mindegyik közepére egy szelet epret teszünk.
A tepsit a forró sütőbe tesszük, és amikor a tészta kezd megszilárdulni (kb. 4 perc), visszavesszük a hőmérsékletet 180 fokra. Így a sütemény kérge ropogós lesz, a belseje viszont finoman lágy marad. Kb. 10 percig sütjük, amíg aranybarna színt kap. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, mielőtt kiborítjuk a formából.
Tipp: A sütési idő és a hőmérséklet a forma méretétől és a sütőtől is függ, érdemes próbasütést végezni.
A receptet megtalálod a Lila füge Könnyű 2019 magazinban.