Karfiol steak paprika mártással
Vogel DianaA karfiolsteakben az a nagyszerű, hogy mindenkinek képes meglepetést okozni. Kisebbet a zöldségek szerelmeseinek, mert ők eleve örömmel fogadják, de az mégis meglepetés, hogy ebben a formában elkészítve mennyire izgalmas a karfiol. A húsevőknek nagyobb lesz a döbbenet, ugyanis az az étel tényeg felveszi a versenyt a húsokkal, komplett főfogás egy húsmentes napon.
Hozzávalók:
Karfiol steak:
1 egész fej karfiol
2 evőkanál olivaolaj
durva szemű só és bors
Kápia paprika mártás:
6 db kápia parika
2 evőkanál olívaolaj
10 dkg hámozott mandula
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors
Tálaláshoz:
1 késhegynyi füstölt paprika
Elkészítés:
A lemosott kápia paprikákat sütőlemezre tesszük és 200 °C-on kb. 30 perc alatt puhára sütjük. A forró paprikákat 5 percig nylonzacskóban pihentetjük, ezután a paprikahéj könnyedén elválik a paprikahústól. Amíg a paprikák sülnek, a karfiolt leöblítjük, külső leveleit eltávolítjuk. Az egész zöldséget a talpára állítjuk és kb. 3 cm vastagságú szeletekre vágjuk. Sütőpapírral fedett sütőlemezre fektetjük a nyers karfiol szeleteket, meghintjük sóval, átkenjük az olívaolajjal és 185 °C-on 40 perc alatt pirosra és puhára sütjük. Félidőnél spatulával óvatosan megfordítjuk a szeleteket. A sült paprikákat meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk és a többi hozzávalóval együtt robotgépben pürésítjük. Tálaláskor a meleg paprikamártásra helyezzük a sült karfiolszeleteket és meghintjük a füstölt paprikával.