Klasszikus lencsefőzelék

A lencsefőzelék receptet legtöbbször csak az újév első napján kapjuk elő, akkor is inkább csak babonából, “kötelező” jelleggel, pedig ez az étel sokkal több rivaldafényt érdemelne! Most egy klasszikus megoldást mutatunk, amit bátran beépíthettek a hétköznapokba is.

Hozzávalók 4 adaghoz:

50 dkg lencse
30 dkg füstölt hús (karaj, sonka, lapocka)
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 teáskanál egész feketebors
2,5 dl tejföl
1 teáskanál dijoni mustár
3 púpozott evőkanál liszt
2 szál sütnivaló kolbász vagy debreceni

Elkészítés:
A lencsét folyó víz alatt átmossuk, majd egy éjszakára beáztatjuk. Ha valódi füstölt hússal van dolgunk, azt is érdemes néhány órára áztatni, hogy ne legyen túl sós.
A füstölt húst egy edénybe tesszük. Hozzáadjuk a megtisztított vöröshagymát, fokhagymát és a babérleveleket, valamint a fekete borsot és közepes lángon főzni kezdjük egészen addig, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Ezután leszűrjük és a főzőlevet felfogjuk.

A hús főzőlevébe beletesszük a lencsét. Annyi víznek kell benne lennie, hogy egy ujjnyira ellepje a lencsét, így ha nem lenne elég, vízzel pótoljuk. Közepes lángon puhára főzzük a lencsét. Legyünk résen, mert ha megfő, után gyorsan túlkészül és szétesik.

A tejfölt simára keverjük a mustárral és a liszttel, majd fokozatosan adagolunk hozzá a lencse főzőlevéből is, hogy kiegyenlítsük a hőt, így ha a lencséhez adjuk nem fog kicsapódni a tejföl. A tejfölt hozzáöntjük a lencséhez és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik és egyet rottyan. Ezután a füstölt hússal vagy pirított kolbászkarikákkal már tálalhatjuk is!

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -