Mentás zöldborsófőzelék fűszeres joghurttal

Közeleg a tavasz, friss, zöld alapanyagokkal, amelyek csupa jó hatással vannak ránk. Válogassunk olyan hozzávalókat az ételeinkhez, amelyek a tél után kiürült készleteinket feltöltik, és amelyektől újra energikusak leszünk. Például a borsót, amit ehhez a fűszeres joghurtos főzelékhez képzeltünk el.

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 vöröshagyma, apróra vágva
2 evőkanál vaj
1 evőkanál étolaj
3 gerezd fokhagyma, szétnyomva
1 kg zöldborsó
5 dl alaplé
csipetnyi őrölt csili
4 ág menta
2 dl görög joghurt
½ teáskanál őrölt római kömény
1 cm friss gyömbér, lereszelve
só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

A vajat és az olajat felhevítjük egy fazékban, és a vöröshagymát üvegesre pároljuk alacsony lángon. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és pár pillanat alatt lepirítjuk, ügyelve, hogy még véletlenül se égjen meg, különben keserű lesz. Ha már illatozik a hagymamix, beleöntjük a borsót (ha fagyasztott, kiengedve), átforgatjuk, és felöntjük az alaplével vagy vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzácsippentjük a csilit, és fedő alatt 8–10 perc alatt puhára, de még roppanósra főzzük.

Ezután botmixerrel a felét pépesítjük, így önmagával sűrítjük a főzeléket. Felaprítjuk a mentát, és rászórjuk. Ha kell még, sózzuk, ízesítjük, és készen is van.

A joghurtot kikeverjük a római köménnyel, a friss gyömbérrel, és tálaláskor a főzelék tetejére halmozunk 1 evőkanállal. Persze egy pici menta is kerülhet rá még, azzal biztos, hogy nem rontjuk el.

A receptet megtalálod a Lila füge Könnyű 2019 magazinban. 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -