Langyos sütőtök saláta tarhonyával, lágytojással
Vogel DianaGyönyörű saláta, amit bármikor elkészíthetsz, mindig örömmel fogják fogyasztani. Tarhonyával és lágytojással kínálva finom, laktató fogássá válik.
Hozzávalók 4 adaghoz:
25 dkg tarhonya
1 teáskanál olívaolaj
2 kisebb hokkaido sütőtök
1 nagy fehér saláta hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 tesákanál csilipaprika őrlemény
3 evőkanál olívaolaj
2-3 marék lemosott, apróra tépett, vegyes zöldsaláta
2 evőkanál juharszirup
2 evőkanál almaecet
4 db lágyra főtt tojás
2 dl natúr joghurt
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A tarhonyát sós vízben főzzük puhára, hideg vízzel öblítsük át, csepegtessük le és keverjük el egy teáskanál olívaolajjal. A sütőt melegítsük elő 190 °C fokra. Az egyik tököt tegyük egészben a sütőbe és süssük puhára, majd a tökhúst egy evőkanál olívaolaj és kevés só hozzáadásával pürésítsük.
A másik tököt hámozzuk meg, magozzuk ki, és a salátahagymával együtt vágjuk szeletekre, fektessük sütőpapírral borított sütőlemezre. Tegyük mellé a fokhagymagerezdeket, szórjuk meg sóval, csilipaprika őrleménnyel, locsoljuk meg olívaolajjal és süssük addig, amíg a szélek karamellizálódni kezdenek.
A két tököt süssük egyszerre. A salátaöntethez keverjük el az almaecetet a juharsziruppal.
Állítsuk össze a salátakelyhet. Legalulra tegyük a langyos sütőtökpürét. A tarhonyát, a sült hagymás sütőtökszeletekkel, a sült fokhagymával, a zöldsalátalevelekkel és az öntettel könnyedén forgassuk egybe, majd tegyük a sütőtökpürére és adagonként helyezzünk rá meleg lágy tojást, sózzuk és frissen őröljünk rá borsot. Passzol mellé natúr joghurt is.