Lazacburger

A lazacburger sokak számára a burgerek luxusváltozata, és ezzel nem is nagyon lehet vitatkozni. Minden eleme egy kis kényeztetés, hogy együtt tényleg valami egészen különlegeset kapjunk.

Hozzávalók 6 db-hoz:

A bucikhoz:
45 dkg kenyérliszt + a szóráshoz
1 teáskanál só
5 dkg kristálycukor
3 dkg friss élesztő
1 tojás
3 dkg puha vaj
2,5 dl kefir
1 tojás a kenéshez
2 evőkanál (fekete) szezámmag a szóráshoz

A lazacpogácsához:
80 dkg lazac
8 dkg zsemlemorzsa
1 teáskanál dijoni mustár
2 dkg finomra reszelt juhsajt (pecorino)
1 evőkanál finomra aprított kapor
1 evőkanál finomra aprított petrezselyem
½ citrom reszelt héja
1 teáskanál frissen facsart citromlé
1 teáskanál só
½ teáskanál citrombors

2 evőkanál olaj a sütéshez

A hamis tartármártáshoz:
6 ecetes uborka
1 evőkanál kapribogyó
25 dkg görög joghurt, lecsepegtetve
1 csokor petrezselyem
1 citrom

Az összeállításhoz:
5 dkg rukkola
1 nagyobb paradicsom
1 lila hagyma

Elkészítés:

A bucihoz a hozzávalókat egy keverőtálba tesszük, és robotgéppel ruganyos tésztát dagasztunk belőle. Huzatmentes helyen, letakarva 1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd 6 részre osztjuk.

Kis gömböket formázunk mindegyikből, az aljukat becsípjük, végül kicsit benyomjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, felverjük a tojást, megkenjük vele mindet, és megszórjuk a szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt pirosra sütjük a bucikat.

A lazac harmadát késes aprítóban pépesre daráljuk, a maradékot pedig egy éles késsel kis darabokra vágjuk. Egy keverőtálba tesszük mindkettőt, majd a lazacpogácsa többi hozzávalójával összedolgozzuk. Pogácsákat formázunk belőle, és forró serpenyőben, többször megfordítva kisütjük az olajon.

A hamis tatár hozzávalóit egy kis keverőtálban simára keverjük. A hamburgerek összeállításához minden buciba teszünk 1-1 lazacpogácsát, 1-2 szelet paradicsomot, egy kis marék rukkolát, néhány szelet lila hagymát és egy nagy evőkanál hamis tartármártást.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -