Lazacsaláta mézes-tahinis öntettel

Egy teljes egészében egészséges, színes és ízletes saláta, amivel tökéletesen jól laksz, így akár becsomagolhatod magadnak egy rohanós hétköznap ebédre is, hiszen még csak melegítened sem kell, hidegen a legfinomabb!

Hozzávalók 2 adaghoz:

A salátához:
3 kis cékla
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
13 dkg bulgur
10 dkg bébispenót
5 dkg pisztácia
4 db tojás
10 dkg füstölt lazac
só, bors

Az öntethez:
3 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál tahini
fél citrom frissen facsart leve
2 evőkanál méz
fél teáskanál só
1-2 evőkanál hideg víz

A salátához a céklákat meghámozzuk, majd felkockázzuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Meglocsoljuk két evőkanál olívaolajjal, balzsamecettel, sózzuk-borsozzuk, majd alaposan összeforgatjuk. 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt puhára sütjük őket.

Közben a bulgurt a maradék három evőkanál olajon, egy kisebb lábasban átpirítjuk egészen addig, amíg egy-egy szem fehéredni és barnulni nem kezd, ekkor lehúzzuk a tűzről és óvatosan felöntjük annyi vízzel, amennyi pont ellepi. Sózzuk, lefedjük és alacsony lángon addig főzzük, amíg az összes vizet be nem szívja. Ha elkészült egy tálba szedjük és még amikor forró, hozzákeverjük a spenótleveleket, hogy a hőtől kissé megfonnyadjanak, majd ha elkészült a cékla, azt is belekeverjük.

A pisztáciát felaprítjuk, a tojásokat 10 perc alatt, lobogó vízben keményre főzzük. Az öntet összes hozzávalóját alaposan kikeverjük.

A bulgursalátát a lazacszeletekkel, a megtisztított, főtt tojásokkal, az aprított pisztáciával és az öntettel meglocsolva tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -