Magos zsemle
Wichmann AnnaHozzávalók 8 darabhoz:
Az előtésztához:
1 dl víz
½ dkg friss élesztő
16 dkg BL 80 liszt
A zsemléhez:
2 dkg friss élesztő
1 dl víz
1 evőkanál cukor
15 dkg kefir vagy natúr joghurt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg BL 80 liszt
1 evőkanál só
3 evőkanál olaj
1 evőkanál napraforgómag
1 evőkanál zabpehely
1 evőkanál lenmag
1 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
1. Az előtésztához összekeverjük a vizet az élesztővel, majd a liszttel. Letakarva 4 órán át érleljük, vagy 12–16 órát a hűtőben.
2. Az élesztőt elmossuk a vízben a cukorral, hozzáadjuk a kefirt, az előtésztát, a liszteket és a sót, majd egynemű tésztává dagasztjuk. Beledolgozzuk az olajat is, és 10 percig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Letakarva 1,5 órát kelesztjük.
3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és egy tepsire sütőpapírt terítünk. A megkelt tésztát 8 részre osztjuk, kis gombócokat formázunk belőlük, és letakarva 20 percig pihentetjük őket az előkészített tepsin.
4. Egy kis tálkában összekeverjük a napraforgómagot, a zabpelyhet, a lenmagot és a szezámmagot. A megkelt zsömlék tetejét vízzel átkenjük, és megszórjuk a magkeverékkel. Az előmelegített sütőbe tesszük őket, és 20–25 perc alatt készre sütjük.