Marokkói szendvics

Előre szólunk: ilyen szendvics valószínűleg nincs Marokkóban, de a hozzávalókat és a fűszerezést a marrakeshi konyha ihlette. Egy szendvics, ami egy egész ebéddel ér fel; elég összedobni mellé egy tál friss salátát, és jól is lakunk.

Hozzávalók (6-8 szendvicshez):

6-8 kápia vagy 4 piros kaliforniai paprika sütve
2 egész fej fokhagyma sütve
1 csicseriborsó konzerv lecsepegtetve
2 nagy fej hagyma karamellizálva
1/2 kg csirkemell filé
1 tk. őrölt gyömbér
1/2 tk. őrölt koriander
1/4 tk. őrölt kurkuma
1/2 tk. só
frissen őrölt feketebors
1/2 citrom frissen facsart leve és reszelt héja
2 ek. tahina paszta
1 dl + 2 ek. görög joghurt
harissa
olívaolaj
1-2 kis csokor petrezselyem, koriander, menta
6-8 szendvics wrap

Elkészítés:

A paprikákat megmossuk, megtörölgetjük és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 25 percre. Mehetnek mellé az egész fokhagymafejek is, ennyi idô alatt megpuhulnak a gerezdek. A paprika akkor jó, amikor a héja felpuffad és megfeketedik. Ha kész, 5 percre lefedjük, ezután lehúzzuk a héját és kicsumázzuk.

A hagymát vékony szeletekre vágjuk, kevés sóval megszórjuk, 2 ek olajon megfonnyasztjuk, majd a lángot a lehető legalcsonyabbra vesszük és kb. 1/4 óra alatt teljesen puhára főzzük. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, sűrűn megkeverve karamellizáljuk, amíg szép sötét színt kap – kb. 5 perc.

A csirkemelleket megmossuk, szárazra töröljük és vékony szeletekre vágjuk. 1 dl joghurtot összekeverünk 1/2 citrom frissen facsart levével és reszelt héjával, 3 gerezd sült fokhagymával és a fűszerekkel (gyömbér, koriander, kurkuma, só, feketebors), majd összeforgatjuk a csirkemellszeletekkel. 1-2 órára, vagy akár egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

Egy nagy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, a 3-4 csirkemellszeletet mindkét oldalán 2-3 percig sütjük, amíg megpirulnak és átsülnek, de nem száradnak ki. Az összes húst így sütjük ki, majd csíkokra vágjuk.

2 ek. tahinát krémesre keverünk 2 ek joghurttal, 1 ek. vízzel és egy kevés citromlével.

Összeállítjuk a szendvicseket: kicsit átmelegítünk 1 wrap-et, megkenjük 1/2 ek. joghurtos szósszal, szórunk rá 1-2 ek csicseriborsót, csíkokra vágott sült paprikát, karamellizált hagymát, 5-6 csík fűszeres csirkemellett, apróra vágott zöldfűszereket. A felnőtteknek még egy kis harisszát is kenhetünk rá. Feltekerjük és kettévágva tálaljuk. Tartalmas szendvics, fejenként 1-2 darab biztosan elfogy.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -