Risi e bisi (rizibizi)

Az eredeti rizibizi valójában nem mást, mint egy tavaszi, zöldborsós rizottó. Vajon hogy lett belőle itthon zöldborsós főzz rizs? Akkor lesz a legfinomabb,ha az alapléhez először megfőzitek a zöldborsó héját és ezt a főzőlevet is fele-fele arányban az alaplével felhasználjátok a rizottó elkészítéséhez.

Hozzávalók 4 személynek:

50 dkg fagyasztott zöldborsó

1 l csirke alaplé

40 g vaj

2 evőkanálk olívaolaj

1 hagyma

10 dkg bacon vagy pancetta (húsos szalonna)

25 dkg rizottó rizs (pl. arborio)

50 g parmezán

1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét az olajjal, rádobjuk a finomra vágott hagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a szalonnát és további 5 percig pirítjuk, ügyelve rá, hogy a hagyma ne kapjon színt. Belekeverjük a rizst, összeforgatjuk és hagyjuk a rizst is üvegesre pirulni.

Merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró alaplevet, kevergetve főzzük a rizst, majd kb. 10 perc után hozzáadjuk a zöldborsót és azzal együtt folytatjuk a főzést, kevergetést. Ezt addig csináljuk, amíg a rizs fogkeményre fő és az étel leveses állagú. A végén hozzákeverjük a maradék vajat és a reszelt parmezánt és lefedve pár percig pihentetjük. Finomra aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Azonnal fogyasztjuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -