Mézes krémes
Havas DóraZserbóból és egyéb házi süteményekből minden családnak megvan a maga bevált receptje, amin nem lehet változtatni. Nálunk a mézes krémes tésztájába kakaó is kerül, enélkül nekem nem az igazi – volt is szájhúzogatás, amikor egyetlen egyszer kimaradt belőle. Csak annyit mondhatok, aki nem így ismeri, egyszer érdemes kipróbálni, függőséget okoz!
Hozzávalók:
A tésztához:
7 dkg vaj
15 dkg cukor
2 ek méz
3 ek tej
2 egész tojás
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 kk szódabikarbóna
50 dkg liszt
A krémhez:
1 l tej
20 dkg búzadara
15 dkg cukor
25 dkg vaj
1 vaníliarúd kiakpart magja
sárgabarack vagy más lekvár
A csokimázhoz:
10 dkg magas kakótartalmú csokoládé
diónyi vaj
Elkészítés:
A tésztához a vajat felolvasztjuk, langyosra hűtjük és egy keverőtálban hozzákeverjük a mézet, cukrot, tejet majd a tojásokat és a kakaót. Simára keverjük, majd a langyos keverékbe dolgozzuk a szódabikrbónával elkevet lisztet. Sima tésztát gyúrunk belőle.
Négy egyforma részre osztjuk, mindegyikből egyforma, kb, 30×40 cm-es téglalpot nyújtunk, egy-egy sütőpapírra tesszük őket – gyorsan kell dolgozni, mert a mézes tészta, ha kihűl, nehéz nyújtani, törik. 180 fokra előmelegített sütőben egyenként megsütjük a lapokat – gyorsan megsülnek, vigyázni kell, hogy meg ne égjenek. Amikor kicsit kifakulnak és a felületük hólyagosodik, ki ie lehet venni a sütőből.
A krémhez a tejből és a búzadarából tejbegrízt készítünk, amit kihűtünk. A vajat a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt és jól összedolgozzuk.
Összeállítjuk a süteményt: az alsó lapra krém, a középsőre lekvár, a harmadikra krém, a negyedikre csokimáz kerül. Amíg a csokiázat elkészítjük, a sütemény legfelső lapjára rátesszük a tepsit, hogy a mézes lapok összenyomódjanak, ne legyen köztük levegő. A mézes lap a tölteléktől puhul majd meg.
A csokimázhoz 10 dkg magas kakaótartalmú csokit gőz felett felolvasztunk, hozzáadunk egy diónyi vajat és melegen rákenjük a süteményre.