Mézes tök crème brûlée

A crème brûlée tipikusan az a desszert, ami kevés, egyszerű alapanyagból készül, viszont a végeredmény magáért beszél. Zöldséges, sütőtökös csavarunk egyszerre selymes és ropogós, könnyű és testes desszert, amit imádunk!

Hozzávalók 6 adaghoz:

4 dl tejszín
1/2 kezeletlen narancs héja
1 kisebb vaníliarúd kikapart belseje
4 nagy tojás sárgája
6 dkg kristálycukor
1 evőkanál akácméz
20 dkg átpasszírozott sütőtökpüré

Elkészítés:

Kisebb forralóedényben forraljuk össze a tejszínt a narancshéjjal és egy kisebb
vaníliarúd belsejével. A tojássárgákat a cukorral verjük habosra, csurgassuk hozzá
a mézet, adjuk hozzá a sütőtökpürét és szűrjük rá az ízesített meleg tejszínt.
Óvatosan keverjük simára.

A sütőt melegítsük elő 110 0 C-ra. Egy mélyebb tepsibe helyezzünk el 6 porcelánformát, a
tepsit töltsük fel meleg vízzel, a porcelánformák feléig. A sütőtökös krémmel egyenletesen töltsük fel a formákat és kb. 40 perc alatt hagyjuk, hogy a sütőben besűrűsödjenek,
átsüljenek. Hagyjuk a vízben kihűlni, majd hűtőben teljesen hűtsük le.

Tálalás előtt mindegyik forma tetejét szórjuk meg teáskanálnyi finom szemcséjű
kristálycukorral és karamellizáló pisztoly segítségével olvasszuk aranyszínűre.

(Ha nincs zsebsárkány a kezünk ügyében, tegyük a tálkákat nagyon forró sütőbe és a
legmagasabb grillfokozaton, 1-2 perc alatt olvasszuk rá a cukrot a tetejére.) Kb. 10
percre tegyük vissza a hűtőbe.

A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -