Mézzel sült, fűszeres sütőtöksaláta

Könnyedén varázsolhatunk a tökből laktató és egészséges salátát, olyat, amivel garantáltan mindenki jóllakik majd! Legjobb barátja a méz, kissé rápirult kérge, édesen zamatossá tette zöldségünket. Csak néhány fűszerre és színes hozzávalókra van szükség és egy szempillantás alatt ellenállhatatlan vacsora kerekedik. Használd bátran a mézet főételekhez és húsokhoz is, egyik kedvenc, őszi párosításunk!

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 kisebb méretű Hokkaido tök
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál méz
só, bors
0,5 teáskanál fahéj
0,5 római kömény
0,5 teáskanál koriandermag
1 csipet cayenne bors
1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
3 evőkanál tökmag
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál méz
2 dl görög joghurt
1 pomeló
1 lilahagyma
1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés:

A sütőtököt alaposan megmossuk, majd gerezdekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire feketejük. Meglocsoljuk két evőkanál olajjal és a mézzel, majd sózzuk-borsozzuk és alaposan összeforgatjuk.

A maradék fűszereket alaposan összekeverjük, fél teáskanálnyit félreteszünk belőle, a többit pedig a tökre szórjuk és összeforgatjuk vele. A tökszeleteket 200 fokos sütőben, 25-30 perc alatt puhára sütjük.

Közben a tökmagot egy serpenyőbe szórjuk, hozzáadunk egy evőkanál olajat és közepes lángon pirítani kezdjük. Amikor pattog, hozzáadjuk a félretett fűszerkeveréket és a mézet, elkeverjük és félretesszük hűlni.

A saláta összeállításához a joghurtot egy nagy tányérra kenjük, erre fektetjük a megsült tökleteket, majd a megtisztított és gerezdekre vágott pomelót. Rászórjuk a vékony csíkokra vágott lilahagymát, a felaprított petrezselymet, végül pedig a sült tökmagokat.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -