Mogyorós csokitorta (liszt- és tejmentes)
Kárai DávidEbben a csokitortában az a fantasztikus, hogy se tejtermék, se liszt nincs benne, csoki viszont háromszor is. Nem véletlenül imádja mindenki!
Hozzávalók 1 db 22 cm-es tortaformához:
20 dkg mogyoró
5 + 15 dkg kristálycukor
15 dkg étcsokoládé
5 dkg + 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor a szóráshoz
1 dl Alpro kesuital
6 tojás
csipetnyi só
1 evőkanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A mogyorót késes robotgépbe tesszük, majd finomra daráljuk. Hozzáadunk 5 dkg cukrot, és az apróra tört csokoládét, majd ezzel együtt daráljuk tovább.
A kakaóport elkeverjük a kesuitallal, és félretesszük.
A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgájákat habbá verjük a maradék cukor egyharmadával. Akkor jó, ha már kifehéredett.
Ezután a tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, és amikor már lágy, laza szerkezetű, akkor két részletben hozzádolgozzuk a maradék cukrot, majd kemény habbá verjük. A tojássárgájás masszát hozzákeverjük a tojásfehérjehabhoz, majd óvatosan beleforgatjuk a mogyorós keveréket is, valamint hozzáadjuk a vaníliakivonatot.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 45–50 perc alatt készre sütjük. Ha kész, kakaóporral meghintve tálaljuk.