Naan kenyér

Hozzávalók 4–6 db-hoz:

1,5 dl langyos víz
5 g friss élesztő
25 kg liszt
5 dkg joghurt
2 teáskanál só
10 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál sütőpor
1 evőkanál fekete szezámmag

Elkészítés:

A vizet egy tálba öntjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzákeverjük a liszt felét, letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.

Ezután hozzáadjuk a joghurtot, a sót, a sütőport és a maradék lisztet. Összegyúrjuk, és amikor összeállt, meglocsoljuk 2 evőkanál langyos olvasztott vajjal. Letakarjuk, és 15 percig hagyjuk pihenni.

Olvasztott vajjal bekent deszkán átgyúrjuk és újabb 15 percig pihentetjük letakarva. Amikor a felülete szép fényes, a tészta pedig ruganyos, négy részre osztjuk. Lisztezett deszkán az egyiket könnycsepp alakúra és nagyon vékonyra – 2-3 mm – nyújtjuk.

Egy wokot vagy nagyobb serpenyőt felforrósítunk. Óvatosan beletesszük a naant, és gyorsan lefedjük. Kb. 3 percig sütjük így, amíg a felületén hólyagok keletkeznek, az alja pedig elkezd barnulni. Csipesszel óvatosan megfordítjuk, és a sült felületét bekenjük olvasztott vajjal.

Tányérra szedjük, megszórjuk a fekete szezámmaggal, és kisütjük a többit is. Fogyasztásig letakarva tartjuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -