Négysajtos hasselback csirkemell édesburgonya pürével

Nagyon szeretem a csirkemellet, így gyakran kísérletezem vele, mert rengeteg lehetőség van benne. Mindig sikerül bizonyítanom, hogy ez nem egy száraz és unalmas hús, ez a recept is tökéletes példa rá!

Hozzávalók 4 személyre:
2 nagyobb, vagy 4 kisebb csirkemell filé
1 fej lilahagyma
10 dkg mozzarella
10 dkg gorgonzola
10 dkg trappista sajt
10 dkg Gruyere sajt
2 fej paradicsom
10 dkg szeletelt bacon szalonna

bors
50 dkg édesburgonya
2 evőkanál olívaolaj

bors
1 evőkanál friss gyömbér, reszelve

Elkészítés:

Válasszunk a hentesnél olyan csirkemell filét, ami zömökebb, azaz minél magasabb, nem lapos formájú. Ez azért fontos, mert az első lépés az, hogy a csirkemellet 1 centinként jó mélyen bevagdossuk, ügyelve arra, hogy alul ne vágjuk át, így egyben maradjon a hús. Ezekbe a zsebekbe kerülnek majd a töltelékek. A csirkemellet sózzuk és borsozzuk meg. A megpucolt lilahagymát, a sajtokat és a paradicsomot vágjuk vékony szeletekre. A szeletelt bacon-t vágjuk kb. 5 centis darabokra. Jöhet a töltés: a sajtszeleteket tekerjük be 1-1 kis darab baconbe, és így rejtsük el a csirkemell zsebeibe. A sorrend valami ilyesmi legyen: lilahagyma, mozzarella, paradicsom, gorgonzola, lilahagyma, trappista, paradicsom, Gruyere, és így tovább. A lényeg, hogy minden bevágásba kerüljön valamilyen töltelék. A töltött csirkemelleket tegyük egy hőálló tálba, és mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe 45 percre.

Amíg a csirkemellek sülnek, elkészíthetjük a köretet, amihez először meghámozzuk és felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük az édesburgonyát. Kb. 20 perc főzésre van szüksége, de ezt villával ellenőrizhetjük. Ha megfőtt, szűrjük le és egy krumplinyomóval törjük össze. Adjuk hozzá az olívaolajat, ha szükséges még, sózzuk. Fűszerként frissen őrölt borsot, és kb. 1 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbért használjunk, ez nagyon passzol az édeskés ízvilághoz.

Tipp: a mozzarellát felhasználhatjuk másképp is: töltés helyett a sütési idő végén szeletekre vágva borítsuk be vele a húsokat, és pirítsuk rá a sajtot.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -