Parmezános csirkenyársak

Tegye fel a kezét, aki készített már csirkéből fasírtot! Nem sok kezet látok, így virtuálisan sem, valahogy ez a darált csirkehús nem került be a köztudatba, miközben a szerintem kissé ízetlen pulyka vidáman tarol a boltokban, a piacokon, a konyhákban. És bár a minifasírtot és a húsgolyót családi imádat övezi, mindig a megszokott, fele disznó, fele marha alapot használom, ez a darált csirkecombos verzió annyira szuper, hogy nem is értem, hogy maradhatott ki. Főleg, ha még nyársakat is készítek belőle a gyerekeknek – na, akkor teljes a siker.

Hozzávalók 4 személyre:

A húsgolyókhoz:

½ kg darált csirkecomb vagy -mell

1 ek. ketchup

½ fej vöröshagyma, nagyon apróra vágva

1 gerezd fokhagyma, nagyon apróra vágva

5 dkg panko morzsa

1¼ dl tej

5 dkg reszelt parmezán

1 tk. szárított, morzsolt majoránna vagy olasz fűszerkeverék

só, bors

1 tojás

2 ek. olívaolaj

A nyársakhoz:

koktélparadicsom

bébispenót vagy más zöld levél (bazsalikom, fejes saláta)

5 dkg trappista, edami vagy gouda sajt, ½ cm-s kockákra vágva

ketchup, mustár, majonéz vagy más mártogatós szósz

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt fokra. A fasírthoz az összes hozzávalót alaposan keverjük össze, majd formáljunk a koktélparadicsomok méretével megegyező golyókat (nekem kb. 20 db. lett), és rendezzük el sütőpapírral bélelt tepsin. Kenjük meg az olívaolajjal, és mehet a sütőbe 35–40 percre, vagy amíg pirosra nem sül.
Közben a golyók mennyiségét figyelembe véve készítsünk elő fogpiszkálókat vagy kisebb nyársakat, valamint a koktélparadicsomot, a leveleket és a sajtkockákat. Ha a fasírtok készen vannak, húzzuk őket nyársra, ezután a levél, a paradicsom és a sajt következik. Tálaljuk a nyársakat ketchuppal, mustárral, majonézzel vagy egyéb mártogatós szósszal.

Tipp:

A húsgolyókat serpenyőben is ki lehet sütni, de én nyáron is inkább a sütőt választom: egyszerűbb, nem annyira koszol, és sokkal kevésbé olajszagú.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -