Parmezános csirkenyársak
Horvát SáraTegye fel a kezét, aki készített már csirkéből fasírtot! Nem sok kezet látok, így virtuálisan sem, valahogy ez a darált csirkehús nem került be a köztudatba, miközben a szerintem kissé ízetlen pulyka vidáman tarol a boltokban, a piacokon, a konyhákban. És bár a minifasírtot és a húsgolyót családi imádat övezi, mindig a megszokott, fele disznó, fele marha alapot használom, ez a darált csirkecombos verzió annyira szuper, hogy nem is értem, hogy maradhatott ki. Főleg, ha még nyársakat is készítek belőle a gyerekeknek – na, akkor teljes a siker.
Hozzávalók 4 személyre:
A húsgolyókhoz:
½ kg darált csirkecomb vagy -mell
1 ek. ketchup
½ fej vöröshagyma, nagyon apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, nagyon apróra vágva
5 dkg panko morzsa
1¼ dl tej
5 dkg reszelt parmezán
1 tk. szárított, morzsolt majoránna vagy olasz fűszerkeverék
só, bors
1 tojás
2 ek. olívaolaj
A nyársakhoz:
koktélparadicsom
bébispenót vagy más zöld levél (bazsalikom, fejes saláta)
5 dkg trappista, edami vagy gouda sajt, ½ cm-s kockákra vágva
ketchup, mustár, majonéz vagy más mártogatós szósz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt fokra. A fasírthoz az összes hozzávalót alaposan keverjük össze, majd formáljunk a koktélparadicsomok méretével megegyező golyókat (nekem kb. 20 db. lett), és rendezzük el sütőpapírral bélelt tepsin. Kenjük meg az olívaolajjal, és mehet a sütőbe 35–40 percre, vagy amíg pirosra nem sül.
Közben a golyók mennyiségét figyelembe véve készítsünk elő fogpiszkálókat vagy kisebb nyársakat, valamint a koktélparadicsomot, a leveleket és a sajtkockákat. Ha a fasírtok készen vannak, húzzuk őket nyársra, ezután a levél, a paradicsom és a sajt következik. Tálaljuk a nyársakat ketchuppal, mustárral, majonézzel vagy egyéb mártogatós szósszal.
Tipp:
A húsgolyókat serpenyőben is ki lehet sütni, de én nyáron is inkább a sütőt választom: egyszerűbb, nem annyira koszol, és sokkal kevésbé olajszagú.