Perecgolyók Nutella®-val

Az édes és a sós ízek keverve sokszor sokkal erőteljesebbek és izgalmasabbak, mint önmagukban. Jó példa erre ez a perecgolyó, amit ruganyos perectésztából készítettünk, nagy szemű tengeri sóval, majd Nutella®-val kentük meg. Aki nem szeretne a kenegetéssel bajlódni, kínálja a perecgolyókat egy adag lágy Nutella®-val, így mindenki kedvére mártogathat.

Hozzávalók 70 darabhoz:

A tésztához:
2,5 dl langyos víz
1 csomag száraz élesztő
37,5 dkg liszt
1 evőkanál só
2 evőkanál barna cukor
4 evőkanál puha vaj

A főzéshez:
2 liter víz
1 csomag szódabikarbóna

A tetejére:
nagy szemű tengeri só
20 dkg Nutella®

Elkészítés:

A langyos vízben 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót a robotgép keverőtáljába tesszük. Hozzáadjuk a vízben felfuttatott élesztőt, és sima tésztát dagasztunk a masszából. Letakarjuk, és huzatmentes helyen 2-3 órát kelesztjük.

Ha megkelt, a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kissé kinyomkodjuk belőle a levegőt, és megformázzuk: 4 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket hosszú kígyóvá sodorjuk, majd felvagdossuk és golyókat formázunk belőlük.

Egy sütőlapot kikenünk olajjal, a sütőt pedig előmelegítjük 230 fokra. Egy nagy lábasban felforraljuk a vizet. Ha felforrt, hozzáadjuk a szódabikarbónát (fel fog habzani).

A perecgolyókat 30-30 másodpercre a gyöngyöző vízbe tesszük, majd azonnal az olajozott sütőlapra szedjük. Megszórjuk nagy szemű tengeri sóval, és az előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük őket, de 10 perc után gyakran rájuk nézünk, mert gyorsan sülnek.

A Nutella®-t nyomózsákba töltjük, és a perecgolyók tetejére nyomjuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -