Pisztáciás isler

Az isler az egyik legnépszerűbb aprósütemény, ez pedig még annak is egy különlegesebb változata, mert dió helyett pisztáciából készül. A pisztáciához csodálatosan passzol a málnalekvár, csak ajánlani tudjuk ezt a párosítást. Ha igazán finomat szeretnétek, a málnalekvárt passzírozzátok, hogy ne maradjon benne mag.

Hozzávalók 12 darabhoz:

10 dkg porcukor
30 dkg liszt
12 dkg finomra darált natúr pisztácia
20 dkg vaj
csipetnyi só
1 teáskanál vaníliakivonat
1 kis üveg ribizli- vagy málnalekvár (kb. 2,5 dl)
30 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A tésztához kézzel vagy robotgépben összegyúrjuk a cukrot, a lisztet és a natúr pisztáciát a vajjal. Egy csipet sóval és a vaníliakivonattal ízesítjük, fóliába csomagoljuk, és lehűtjük.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, és tetszés szerint korongokat vagy téglalapokat szúrunk belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük őket. Fontos, hogy ne kapjanak színt sütés közben.

A tepsin hagyjuk teljesen kihűlni a kekszeket, majd két keksz közé lekvárt töltve elkészítjük az összeset. Jó, ha tudnak így pihenni 4-5 órát vagy egy éjszakát, mert így kapjuk meg a tipikus islerállagot: a lekvárt kicsit beszívja a keksz.

A csokoládé 2/3 részét vízgőz felett felolvasztjuk, majd a maradék, apróra vágott csokoládét beletesszük és a gőzről levéve addig kevergetjük, amíg a csokoládé kissé lehűl (ezzel temperáljuk). A kekszeket az olvasztott, temperált csokoládéba mártjuk és megvárjuk, amíg a csokoládé megdermed.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -