Répatortakuglóf

Két népszerű húsvéti süteményből csináltunk egyet – kellemesen szaftos kuglóf lett a végeredmény, amelyet fehércsokoládé-öntettel locsoltunk meg.

Hozzávalók egy 22 centis kuglófformához:

25 dkg vaj
20 dkg barna cukor
5 tojás, szétválasztva
1 bionarancs
30 dkg liszt
10 dkg mandulaliszt
1 csomag sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
csipetnyi só
1 teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt szerecsendió
½ teáskanál őrölt gyömbér
20 dkg szeletelt mandula
25 dkg reszelt sárgarépa, lereszelve

Az öntethez:

20 dkg fehér csokoládé
1 dl habtejszín

Elkészítés:

A vajat a cukorral robotgépben habosra keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgájákat, majd belefacsarjuk a narancs levét, és belereszeljük a narancs héját a masszába. Összedolgozzuk.

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a mandulalisztet, a sütőport, a sót, a szódabikarbónát és a fűszereket. Ezt kanalanként adagolva dolgozzuk össze a vajas masszával. Végül hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és a szeletelt mandulát is.

Kivajazott, kilisztezett sütőformába kanalazzuk, és 180 fokos sütőben készre sütjük. Ha kis formákat használunk, a sütési idő 40 perc, egy nagy forma esetén kb. 1 óra. Mielőtt a sütőből kivesszük a süteményt, végezzünk szúrópróbát: ha nem tapad a tészta a pálcikára vagy villára, elkészült. Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni.

Az öntethez a tejszínt forráspontig hevítjük, majd ráöntjük az apróra tört fehér csokoládéra és alaposan kikeverjük. A kihűlt kuglófok tetejére kanalazva vagy mellé kínáljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -