Ricottás gnocchi zöldborsószósszal

A zöldborsós szósz több lépésben készül, de megéri kipróbálni, mert igazi luxusfinomságról van szó, ami csodálatos párja a habkönnyű ricottás gnocchinak. Ízesíthetjük tárkonnyal vagy mentával is.

Hozzávalók 4 adaghoz:

A zöldborsószószhoz:
20 dkg zöldborsó
2 szál újhagyma, felszeletelve
½ teáskanál só
½ citrom frissen reszelt héja
0,5 liter habtejszín
2 gerezd fokhagyma, tisztítva
1 evőkanál szárított tárkony
½ teáskanál só
frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
½ citrom leve

A gnocchihoz:
35 dkg ricotta
2 dkg parmezán, reszelve
10 dkg finomliszt
1 tojás + 1 tojássárgája
5 dkg rétesliszt
só és frissen őrölt fekete bors

A tálaláshoz:
pár szem főtt zöldborsó
zöldborsócsíra
frissen reszelt parmezán

Elkészítés:

A szószhoz a zöldborsót sós, forrásban lévő vízbe dobjuk az újhagymával. Blansírozzuk fél percig, majd azonnal lehűtjük jeges vízben. A főzővízből félreteszünk egy pohárnyit.

Ha a borsó és a hagyma lehűlt, leturmixoljuk, és hozzáadjuk a sót, a citrom héját és annyi vizet, hogy homogén pürét kapjunk.

A tejszínt egy kisebb lábasba tesszük, és forráspontig hevítve 10 perc alatt beforraljuk a felére. Közben hozzáadjuk a fokhagymát és a tárkonyt. Leszűrjük és összekeverjük a zöldborsópürével (ezt előtte át is passzírozhatjuk, hogy krémes legyen). Melegen tartjuk, amíg elkészül a gnocchi.

A gnocchihoz egy nagy lábasban 2 liter vizet felforralunk, majd hozzáadunk 1 teáskanál sót. 3-4 réteg papírtörlővel kibélelünk egy szűrőt, beletesszük a ricottát, és egy sptaula segítségével kinyomkodjuk a felesleges vizet belőle. Egy tálba tesszük a ricottát, a parmezánt, a lisztet, a tojást és a tojássárgáját, majd sóval, borssal fűszerezzük, végül összedolgozzuk homogén tésztává.

Ha nedves a ricotta, és ettől lágy a tészta, adjunk még hozzá lisztet. Rétesliszttel megszórt felületen sodorjunk belőle hengert, és vágjuk kis darabokra. Ha forr a víz, söpörjük bele a gnocchikat, és 3 perc alatt főzzük készre. Ha feljönnek a víz tetejére, 30–60 másodperc alatt készre főnek.

Forgassuk össze a szósszal, díszítsük a zöldborsóval és a zöldborsócsírával. Azonnal tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -