Ricottás-lazacos lasagne
Havas DóraA lasagne az egyik leggazdagabb tésztaétel, télen igazán jól esik. Most egy könnyített válozatot készítettünk, ami alacsonyabb kalóriatartalommal, de nagyon csábító ízekkel bír. Lazac, ricott, spenót és nyúlós, olvadó mozzarella a főszereplők.
Hozzávalók 4 adaghoz:
2 evőkanál olívaolaj
1 csokor újhagyma
3 gerezd fokhagyma
½ teáskanál só
frissen őrölt bors
1 csipet őrölt szerecsendió
50 dkg spenót
3 dkg frissen reszelt parmezán
1 bio citrom frissen reszelt héja
25 dkg ricotta
60 dkg lazacfilé
20 dkg lasagne lap
5 dl passata (passzírozott paradicsom)
25 dkg mozzarella
Elkészítés:
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és rádobjuk a megtisztított spenótot. Éppen csak addig pároljuk, amíg a spenót összeesik, majd kiszedjük a serpenyőből és lecsepegtetjük, ha kell, ki is nyomkodjuk.
Egy keverőtálban összekeverjük a ricottát a reszelt parmezán sajttal, ízesítjük kevés őrölt borssal és szerecsendióval egy reszelt citrom héjával és ha a spenót lehűlt, összekeverjük.
A lazacot falatnyi darabokra vágjuk, kicsit megsózzuk, és a serpenyőben, amit a spenóthoz használtunk, egy evőkanálnyi vajon , magas lángon körbepirítjuk a halfalatokat.
Összeállítjuk a lasagnét: egy hőálló tál aljára öntünk a passzírozott paradicsomból, kicsit megsózzuk, erre egy ráéteg lasagne lapot fektetünk, a következő réteg a ricottás, spenótos töltelék lesz, majd a lazacfalatok kb. egyharmada, végül ezeket mozzarella szeletekkel borítjuk be. Majd ismét jöhet a paradicsom és az egészet addig folytatjuk, amíg elfogynak az alapanyagaink. A tetejére tészta, paradicsom és sajt kerüljön. A végén még egy adag parmezánt is reszelhetünk a mozzarellára. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sül. Szeletelés előtt hagyjuk legalább 20 percet, de akár egy órát is pihenni, hogy ne essen szét.