Ricottás-lazacos lasagne

A lasagne az egyik leggazdagabb tésztaétel, télen igazán jól esik. Most egy könnyített válozatot készítettünk, ami alacsonyabb kalóriatartalommal, de nagyon csábító ízekkel bír. Lazac, ricott, spenót és nyúlós, olvadó mozzarella a főszereplők.

Hozzávalók 4 adaghoz:

2 evőkanál olívaolaj
1 csokor újhagyma
3 gerezd fokhagyma
½ teáskanál só
frissen őrölt bors
1 csipet őrölt szerecsendió
50 dkg spenót
3 dkg frissen reszelt parmezán
1 bio citrom frissen reszelt héja
25 dkg ricotta

60 dkg lazacfilé
20 dkg lasagne lap
5 dl passata (passzírozott paradicsom)
25 dkg mozzarella

Elkészítés:
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és rádobjuk a megtisztított spenótot. Éppen csak addig pároljuk, amíg a spenót összeesik, majd kiszedjük a serpenyőből és lecsepegtetjük, ha kell, ki is nyomkodjuk.

Egy keverőtálban összekeverjük a ricottát a reszelt parmezán sajttal, ízesítjük kevés őrölt borssal és szerecsendióval egy reszelt citrom héjával és ha a spenót lehűlt, összekeverjük.

A lazacot falatnyi darabokra vágjuk, kicsit megsózzuk, és a serpenyőben, amit a spenóthoz használtunk, egy evőkanálnyi vajon , magas lángon körbepirítjuk a halfalatokat.

Összeállítjuk a lasagnét: egy hőálló tál aljára öntünk a passzírozott paradicsomból, kicsit megsózzuk, erre egy ráéteg lasagne lapot fektetünk, a következő réteg a ricottás, spenótos töltelék lesz, majd a lazacfalatok kb. egyharmada, végül ezeket mozzarella szeletekkel borítjuk be. Majd ismét jöhet a paradicsom és az egészet addig folytatjuk, amíg elfogynak az alapanyagaink. A tetejére tészta, paradicsom és sajt kerüljön. A végén még egy adag parmezánt is reszelhetünk a mozzarellára. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sül. Szeletelés előtt hagyjuk legalább 20 percet, de akár egy órát is pihenni, hogy ne essen szét.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -