Ropogós hajdinagranola sütőtökkel

A granola, ha nem sok édesítővel készítjük, igazi egészséges reggeli. Persze az arányokra oda kell figyelni, ne vigyük túlzásba az olajos magvak fogyasztását. Ez a változat igazi téli ízekkel teli, a pumpkin spice lattét idézi.

Hozzávalók 10 adaghoz:

25 dkg hajdina
10 dkg napraforgómag
10 dkg tökmag
10 dkg durvára vágott mandula
5 dkg lenmag
1/2 teáskanál só

1 evőkanál sütőtökpüré
5 dkg méz
½ teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
¼ teáskanál őrölt bors
1 evőkanál vaj
5 dkg méz

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A sütőtököt meglocsoljuk egy kevés mézzel, sózzuk, borsozzuk és puhára sütjük. Egy evőkanálnyit botmixerrel pürésítünk, a többit máshoz használjuk fel.

Egy tálban összekeverjük a hajdinát és a magokat.
Egy kis lábasban alacsony hőfokon felmelegítjük a vajat és a mézet, majd amikor folyékony, hozzákeverünk 1 ek pürésített sütőtököt, elkeverjük és hozzáadjuk a fűszereket is. A keveréket ráöntjük a magokra, és alaposan összeforgatjuk.

Egy sütőpapírral borított tepsire szórjuk, és kiterítjük. 15 percig sütjük, majd kivesszük, és átkeverjük, hogy egyenletesen süljön. Visszatesszük a sütőbe, és további 10 percig sütjük, ezalatt minden szép aranyszínűre pirul. A tepsin hagyjuk teljesen kihűlni, ezalatt válik ropogóssá. Csatos üvegben, vagy fémdobozban száraz helyen néhány hétig eláll.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -