Rozskenyér (kovász nélkül)
Wichmann AnnaHozzávalók egy cipóhoz:
Az előtésztához:
2 dl víz
2 dkg friss élesztő
20 dkg BL 80 liszt
A kenyérhez:
2 dkg friss élesztő
3 dl víz
40 dkg világos rozsliszt
15 dkg BL 80 liszt
1 evőkanál só
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
Az előtésztához összekeverjük a vizet az élesztővel, majd a liszttel. Letakarva a hűtőben érleljük 12–16 órát, de akár 3 napot.
Az élesztőt elmossuk a vízben, hozzáadjuk az előtésztát, a liszteket és a sót, majd egynemű tésztává dagasztjuk. Beledolgozzuk az olajat is, és 10 percig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Letakarva 1,5 órát kelesztjük.
A sütőt 250 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztából cipót formázunk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük kelni. 1 óra kelés után a sütő aljába teszünk egy kis tepsiben 3-4 dl vizet, hogy gőz keletkezzen. Majd betesszük a kenyeret is sülni. 15 perc elteltével a hőt visszavesszük 200 fokra, és így sütjük további 25–30 percig, amíg szép aranybarnára sül, és az alját kopogtatva kongó hangot ad.