Sajtos-zöldséges empanada

Az empanada mindenféle finomsággal töltött tésztabatyu. Általában inkább sós, mint édes. Ebben a változatban sok sajtot, édes kukoricát és kápia paprikát tettünk a töltelékbe. A gyerekek is imádják.

Hozzávalók 8–10 darabhoz:

A tésztához:
½ kg liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál édesnemes paprika
1 csomag (7 g) száraz élesztő
0,8 dl langyos víz
0,8 dl langyos tej
1 dl olívaolaj
1 tojás 1 evőkanál vízzel kikeverve

A töltelékhez:
10 dkg reszelt sajt (érett gouda)
10 dkg natúr krémsajt
10 dkg főtt kukorica
1 kápia paprika, apróra vágva
½ teáskanál só

Elkészítés:

A tésztához a lisztet egy robotgép keverőtáljába öntjük. Hozzákeverjük a sót és a paprikát. A közepébe egy mélyedést alakítunk ki. Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben, majd összekeverjük az olajjal és a tejjel, azután az egészet a kialakított mélyedésbe öntjük.

Összekeverjük, majd a dagasztófejjel simára és ruganyosra dagasztjuk. Letakarjuk, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A reszelt sajtot kikeverjük a krémsajttal, a főtt kukoricával és a paprikával. A sóval ízesítjük.

Amikor a tészta a duplájára kelt (kb. 1 óra), lisztezett deszkára borítjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt, és 3 mm vastagra nyújtjuk. 10 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle, és megtöltjük mindegyiket 1-1 evőkanál töltelékkel. A korongok szélét enyhén vizes ecsettel bekenjük, és kettéhajtjuk – a széleit összetapasztjuk. A széleket villával lenyomkodjuk, majd a kis tasakokat megkenjük a vízzel kikevert tojással.

180 fokra előmelegített sütőben 15–20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha aranybarnára sül.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -