Saksuka fehér babbal
Havas DóraA saksuka, vagyis izraeli lecsó, a mienktől eltérően, egy reggeli étel. Ez a késő őszi változat babbal készül, amitől kalóriadúsabb lesz, de nem tart tovább elkészíteni, mert konzervet használunk. A szószba nem főztük bele a paprikát, hanem paprikamag olajat csepegtettünk a tetejére, amitől igazán különleges lesz.
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 vöröshagyma
1 fejérbab konzerv (40 dkg)
0,5 dl olívaolaj
½ teáskanál pirospaprika
½ tk füstölt paprika
1tk őrölt római kömény
1 csipet reszelt szerecsendió
2 darabolt paradicsom konzerv
4 db tojás
só, bors
1 kis csokor petrezselyem
paprikamag olaj a tálaláshoz
Elkészítés:
A hagymát nagyobb szeletekre vágjuk és egy nagyobb serpenyőben, kevés olajon párolni kezdjük. Pár perc párolás után hozzáadjuk a fűszereket és a sót, majd ráöntjük a darabolt paradicsomot. Az egészet kis lángon rotyogtatjuk, míg láthatóan sűrűbbé válik a paradicsomos ragu (kb. 10 perc).
Ekkor hozzákeverjük a lecsepegtetett babot, majd ráütjük a 4 tojást és hagyjuk, hogy alulról elkezdjenek kifehéredni. Akkor jó, ha a fehérje megszilárdul de a sárgája folyós marad a tojásoknak.
Tálaláskor megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel és ha van, locsolunk rá egy kevés paprikamag olajat.