Humusztál fűszeres-pirított karfiollal
Kárai DávidSzeretjük az olyan okos vacsorákat, amelyeknek egy részét készen meg tudjuk venni, hogy nekünk már tényleg csak pillanatok alatt a másik felét kelljen hozzátennünk. Ez a humusztál pontosan ilyen: hiszen jó minőségű humuszt szerencsére már boltban is kapni, így csak egy finom, sokzöldséges salátára és fűszeres feltétekre van szükség ahhoz, hogy fél óra alatt kész legyen a pompás lakoma.
Hozzávalók 4 adaghoz:
A pirított karfiolhoz:
1 kis karfiol
3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál currypor
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma, megtisztítva és lereszlve
só
1,5 dl Alpro kókuszfőzőkrém
A humusztálhoz:
25 dkg humusz
3 tojás
10 dkg koktélparadicsom
1 kígyóuborka
1-1 csokor petrezselyem és koriander
1 lila hagyma
1 citrom leve
1 evőkanál olívaolaj
5 dkg feta
4 pita a tálaláshoz
Elkészítés:
A karfiolt megtisztítjuk, és apró rózsákra szedjük. Az olívaolajt felhevítjük egy közepes serpenyőben, majd hozzáadjuk a fűszereket és a fokhagymát. Pár percig pirítjuk, majd hozzátesszük a karfiolt, és jó alaposan átforgatjuk, hogy mindenhol bevonja a fűszeres olaj.
Sózzuk, majd hozzáöntjük a főzőkrémet. Lefedve 5-6 percig főzzük. Ezután levesszük róla a fedőt, és ha a karfiol már puha, de még ropogós, akkor nagy lángon elfőzzük alóla a levet, és megvárjuk, amíg az összes főzőkrémet beszívja.
A humuszt egy tálra merjük, a tojásokat 6 perc alatt keményre főzzük, megpucoljuk, felezzük, és a humusz mellé tesszük. A koktélparadicsomokat, az uborkát, a lila hagymát és a zöldfűszereket felaprítjuk, összekeverjük a citrom levével és az olívaolajjal, majd ezt is a tálra halmozzuk. Mellétesszük a pirított karfiolt, megszórjuk feta sajttal, és a pitával tálaljuk.