Sonkamentő batyu

Ha már a könyökünkön jön ki a húsvéti sonka, de még egy jó nagy adag pislog ránk a kamrapolcon, jöhet ez a recept. Új köntösben a család is jobban fogja értékelni.

Hozzávalók 6-8 személyre:

A tésztához:
60 dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
15 dkg puha vaj
2 tojás
2,5 dl tejföl
2 tojássárgája a kenéshez

A töltelékhez:
10–15 dkg főtt sonka
10 dkg trappista sajt
1,5 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
aprított zöldfűszerek ízlés szerint
só és bors 

Elkészítés:

1. Az átszitált liszthez hozzákeverjük a sót és a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a puha vajat. Ha könnyítenénk a dolgunkon, akkor egy konyhai robotgép késes aprítójával dolgozzunk, így pár másodperc alatt tökéletes állagot kaphatunk. Ezután öntsük újra egy keverőtálba a lisztes-vajas morzsát, adjuk hozzá a 2 tojást és evőkanalanként a tejfölt, miközben addig gyúrjuk a tésztát, míg elválik a kezünktől és a táltól is. Fedjük le a tésztát és pihentessük a hűtőben legalább fél, de inkább 1 órán át.

2. Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket. A főtt sonkát vágjuk apró kockákra, a sajtot reszeljük le apró lyukú reszelőn. Keverjük őket össze a tejföllel és a zúzott fokhagymával. Ha szükséges, enyhén sózzuk – de érdemes vigyázni, hiszen a sonkától egyébként is sós tölteléket kapunk. Ízlés szerint adhatunk még hozzá borsot vagy aprított zöldfűszereket.

3. Vegyük elő a hűtőből a tésztát, vágjuk félbe, és amíg az egyikkel dolgozunk, a másik mehet vissza pihenni. Egy lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 3 mm vékonyra a tésztát, és egy nagyobb pogácsaszaggatóval (6–8 cm átmérőjűt használjunk) vágjunk belőle köröket. A körök közepére kanalazzunk 1-1 teáskanállal a töltelékből, de ne túl sokat, hogy össze tudjuk hajtani a batyukat anélkül, hogy szétrepednének. Félbehajtás után a batyuk szélét egy villával nyomkodjuk le, hogy sütés közben ne tudjon kifolyni a töltelék.

4. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük meg őket a felvert tojássárgájával. 200 fokra előmelegített sütőben 15–20 percig süssük őket. Amíg az egyik adag sül, vegyük elő a hűtőből a másik adag tésztát, és ismételjük meg a folyamatot. Ha mindent jól csináltunk, akkor nagy valószínűséggel az első adag el is fog fogyni, mire a második adag kisül.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -