Sütőben sült lazac, grapefruitos mártással és párolt mandulás zöldbabbal

Vannak olyan alkalmak, események, amikre pont ideális választás az egészben sült lazac. Gyorsan elkészül, nincs vele sok macera és egy elegáns grapefruitos mártással és mandulás zöldbabbal, nagyon finom fogás lesz.

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg lazac
5 dkg puha vaj
1 csomó metélőhagyma
1-2 ág rozmaring
1/4 csokor snidling
1 db kezeletlen citrom
3 dl rozé bor
2 db piros grapefruit leve
3 evőkanál méz
3 dl tejszín
1 evőkanál keményítő
50 dkg zöldbab
10 dkg szeletelt mandula
10 dkg vaj
1/2 citrom
só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 150 fokra. A halat mossuk meg alaposan majd törölgessük szárazra. Terítsünk sütőpapírt egy tepsire és fektessük rá a lazacot a bőrös felével lefele. Dörzsöljük be a sóval és a frissen őrölt borssal. Masszírozzuk be alaposan a vajjal, vagdossuk rá a fűszerágakat és 1 citromot karikára vágva. Alaposan bugyoláljuk be még egy sütőpapírba és süssük 45 percen át.
Közben a mártáshoz egy kis lábosa öntjük a bort, belefacsarjuk a grapefruit levét és belecsorgatjuk a mézet. Felforraljuk és a felére redukáljuk. Közben a tejszínben simára keverjük a keményítőt és a mártást besűrítjük vele.
A körethez egy nagy lábosban vizet forralunk. Amikor felforrt megsózzuk és beledobjuk a zöldbabot. 8-10 perc párolás után leszűrjük. Közben egy serpenyőt szárazon felhevítünk és a mandulát kevergetve megpirítjuk. Amikor már pirul beledobjuk a vajat majd a megpárolt zöldbabot. Sózzuk, borsozzuk és ráfacsarjuk a maradék citrom levét. Összerázzuk.
Tálalásnál kicsomagoljuk a lazacot, rágrillezünk 3-5 percig, hogy szép színt kapjon és tálaljuk a babbal és a grapefruit mártással.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -