Sütőtök-feta fasírtgolyók, fűszeres paradicsommártással

Játsszunk a textúrákkal picit és próbáljuk ki ezt a gyors, ropogós, selymes és frissítő fasírtgolyós finomságot. Percek alatt kész van, vendégváró falatozáshoz vagy fűszeres ebéd ötletként is megállja a helyét.

Hozzávalók négy főre:

A fasírtgolyókhoz:

60 dkg nyers sütőtök
1 kisebb vöröshagyma
20 dkg fetasajt
10 dkg zsemlemorzsa
1 evőkanál sima liszt
1 tojás
2 csipet só
2 evőkanál apróra vágott friss menta
zsemlemorzsa, olaj a sütéshez

A zöldfűszeres paradicsommártáshoz:

2 evőkanál főző olívaolaj
1 evőkanál barna cukor
2 gerezd, préselt fokhagyma
1 mokkáskanál füstölt, őrölt pirospaprika
1 mokkáskanál só
1 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű
1 teáskanál apróra vágott friss oregánó
8-10 hámozott, lédús paradicsom apró
kockákra vágva, levével együtt
vagy 6 dl darabos, rusztikus paradicsom –
konzerv vagy üveges
1 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom

Elkészítés:

A meghámozott sütőtököt és a vöröshagymát a sajtreszelő finomabbik
részével legyaluljuk. Elkeverjük az elmorzsolt feta sajttal, az egész tojással,
zsemlemorzsával, liszttel, sóval, az apróra vágott mentával és egynemű masszává alakítjuk. Hűtőben kb. 30 percet pihentetjük, majd vizes kézzel, egyforma, diónyi gombócokat formálunk.

Meghempergetjük a zsemlemorzsában és bő, felforrósított olajban, közepes hőmérsékleten 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük.

Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, elkeverjük benne a barna cukrot. Amikor a cukor megolvadt, hozzáadjuk a préselt fokhagymát, őrölt pirospaprikát, sót, kakukkfüvet, oregánót és felöntjük az előkészített paradicsommal. Közepes hőmérsékleten, gyakran kevergetve, kb 5 perc alatt egybeforraljuk, langyosra hűtjük és végül elkeverjük benne az apróra vágott, friss bazsalikom leveleket.

A sütőtökfasírtokat szórjuk meg friss mentával és tunkoljuk a zöldfűszeres paradicsommártásba.

 

A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -