Tőkehalropogós citromos-spenótos újkrumplival
Péter AnnaA tőkehal, a spenót és a burgonya klasszikus harmóniáját laktatóra és még májusibbra vettük.
Hozzávalók 2 személyre:
20 dkg tőkehalfilé (lehet fagyasztott is, akkor
az elkészítés előtt ki kell engedni)
20 dkg darált dió
1 egész tojás
2 marék friss spenót
30 dkg újkrumpli
1 biocitrom leve és reszelt héja
2 evőkanál vaj
só
olaj a hal kisütéséhez
fokhagymás majonéz tálaláshoz
Elkészítés:
A halat sózzuk, 10 percig hagyjuk állni, majd pépesre vágjuk. A burgonyát egy kefével folyó víz alatt megmossuk, a spenótot egy vízzel teleengedett tálban átmossuk. Durvára vágjuk a spenótot. A burgonyát közepes lángon a vajon rázogatva 10 percig pirítjuk, közben locsolgatjuk a citromlével. Elkeverjük a citromhéjjal és a durvára vágott spenóttal, fedőt rakunk rá, és félretesszük, hogy a spenót megfonnyadjon.
A halból kinyomkodjuk a nedvességet, elkeverjük a felvert tojással és a dió felével. Két nedves kanállal gombócokat formázunk belőle, a maradék dióba hempergetjük, és közepes lángon annyi olajban sütjük aranybarnára, amennyi félig ellepi. A citromos burgonyával és fokhagymás majonézzel tálaljuk.