Citromos tojásleves – Avgolemono
Havas DóraHozzávalók 4-6 személynek
1 l csirke alaplé
20 dkg főtt rizs (10 dkg szárazon)
2 tojássárgája
2 citrom frissen facsart leve
1 grillcsirke
2 ek kapor (vagy petrezselyem)
Elkészítés:
A tojássárgákat egy keverőtálban felverjük, hozzáadjuk a citromot és tovább verjük, amíg kifehéredik. Hőkiegyenlítéssel hozzáadunk 2,5 dl forró húslevest, majd az egészet áttesszük egy turmixgépbe, hozzáadunk 5 dkg főtt rizst és simára turmixoljuk.
Visszatesszük a lábasba és összemelegítjük a maradék húslevessel. Beállítjuk az ízeket, sóval, borssal ízesítjük, ha kell még adunk hozzá citromlevet. Tálaláskor a tányérokba szedjük a maradék főtt rizst és a főtt- vagy grillcsirke lefejtett húsát. Rászedjük a forró levest, majd citromszeletekkel, frissen aprított kaporral vagy petrezselyemmel díszítjük.