Tormás, céklás szendvics
Vogel DianaMinden este probléma, hogy rohanós napok végén mi legyen a vacsora. A céklát akár előre is meg lehet sütni, hogy az adott napon percek alatt öszeálljon a vacsora. Szendvicsnek szendvics, de mégis izgalmasabb és érdekesebb, mintha csaj vajat kennél a kenyérre pár szelet sajt alá.
Hozzávalók:
6 db közepes méretű cékla
2 evőkanál olívaolaj
1 kis csokor korianderzöld
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 lime leve
1 teáskanál méz
3 evőkanál frissen reszelt torma
1 nagy csipet só
1 teáskanál cukor
1 teáskanál fehér borecet
3 evőkanál mascarpone
150 ml natúr joghurt
héjatlan, kisebb darabokra vágott kenyérszeletek
olívaolaj
só, frissen őrölt citrombors
pár evőkanál durvára tört pisztácia
Elkészítés:
A céklákat lemossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, fóliába csomagoljuk és egy lapos tepsibe helyezve 180 0C fokon puhára sütjük. Ha kissé kihűlt, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Elkeverjük az olívaolajat a korianderzölddel, őrölt köménnyel, mézzel és a lime levével és a céklakockákat átforgatjuk benne, majd félretesszük.
A reszelt tormát sózzuk, édesítjük és a borecetet hozzáadva kb 10 percig pihentetjük. A mascarpone-t és a natúr joghurtot elkeverjük, majd hozzáadjuk az ízesített tormát és az egészet krémesítjük. Egy tetszőleges üveg tálalóedény aljára kerül először a tormás krém, erre tegyük rá a céklakockákat, tetejét díszítsük sóval, firssen őrölt citromborssal és durvára tört pisztáciával. A kenyérszeleteket felforrósított grillserpenyőben vagy a sütőben, kevés olívaolajjal meglocsolva ropogósra sütjük. Még melegen ráhalmozzuk a céklás salátát.