Tormás, céklás szendvics

Minden este probléma, hogy rohanós napok végén mi legyen a vacsora. A céklát akár előre is meg lehet sütni, hogy az adott napon percek alatt öszeálljon a vacsora. Szendvicsnek szendvics, de mégis izgalmasabb és érdekesebb, mintha csaj vajat kennél a kenyérre pár szelet sajt alá.

Hozzávalók:

6 db közepes méretű cékla

2 evőkanál olívaolaj

1 kis csokor korianderzöld

1 mokkáskanál őrölt kömény

1 lime leve

1 teáskanál méz

3 evőkanál frissen reszelt torma

1 nagy csipet só

1 teáskanál cukor

1 teáskanál fehér borecet

3 evőkanál mascarpone

150 ml natúr joghurt

héjatlan, kisebb darabokra vágott kenyérszeletek

olívaolaj

só, frissen őrölt citrombors

pár evőkanál durvára tört pisztácia

Elkészítés:

A céklákat lemossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, fóliába csomagoljuk és egy lapos tepsibe helyezve 180 0C fokon puhára sütjük. Ha kissé kihűlt, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Elkeverjük az olívaolajat a korianderzölddel, őrölt köménnyel, mézzel és a lime levével és a céklakockákat átforgatjuk benne, majd félretesszük.

A reszelt tormát sózzuk, édesítjük és a borecetet hozzáadva kb 10 percig pihentetjük. A mascarpone-t és a natúr joghurtot elkeverjük, majd hozzáadjuk az ízesített tormát és az egészet krémesítjük. Egy tetszőleges üveg tálalóedény aljára kerül először a tormás krém, erre tegyük rá a céklakockákat, tetejét díszítsük sóval, firssen őrölt citromborssal és durvára tört pisztáciával. A kenyérszeleteket felforrósított grillserpenyőben vagy a sütőben, kevés olívaolajjal meglocsolva ropogósra sütjük. Még melegen ráhalmozzuk a céklás salátát.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -