Török mogyorós friand aszalt áfonyával
Havas DóraAmi a franciáknak a financier, az az ausztráloknak a friand. Nekünk elég annyi is, hogy ez egy nagyon vajas, nagyon mogyorós (vagy mandulás) sütemény, amelyet könnyű kikeverni, és általában mindenki szereti.
Hozzávalók 10-10 darabhoz:
10 dkg aszalt áfonya
2 dl konyak
10 dkg finomra őrölt török mogyoró
5 dkg liszt + a formához
15 dkg cukor
csipetnyi só
15 dkg vaj + a formához
5 tojásfehérje
½ citrom frissen reszelt héja
Elkészítés:
Az áfonyát beáztatjuk konyakba, majd félretesszük.
A mogyorót a liszttel, a cukorral és a csipetnyi sóval egy tálban összekeverjük. A vajat egy kis lábasban felolvasztjuk, majd karamellizáljuk. Addig főzzük, amíg kicsit megbarnul, és mogyorós illata lesz.
A tojásfehérjéket egy keverőtálban kissé felverjük (nem kell habosra), és a lisztes keverékhez adjuk, majd egyenletesre keverjük. Hozzáadjuk a vajat, eldolgozzuk. Az áfonyát lecsepegtetjük, és a reszelt citromhéjjal együtt a masszához keverjük. Fél órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd a masszát szilikonformákba töltjük, tepsire, hogy könnyebb legyen vele bánni és így a forró sütőbe tesszük. Kb. 10 percig sütjük, amíg aranybarna színt kapnak a sütemények. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni őket, mielőtt kiborítjuk a formából.