Zöldfűszeres-kefíres scones
Havas DóraAz édes scones sós változata, amit inkább uzsonnára, sajtokkal és egy is vajjal tudunk elképzelni. Vagy reggelire, ez döntsétek el ti! Langyosan a legfinomabb!
Hozzávalók 4 adaghoz:
20 dkg cukkini
5 dkg friss zöldfűszer vegyesen, pl. petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű, oregánó
46 dkg finomliszt + a formázáshoz
2 teáskanál sütőpor
20 dkg hideg vaj
1 tojás
1 dl kefír
1 dl tejszín
só
Elkészítés:
1. A cukkinit lereszeljük, szűrőbe tesszük, alaposan besózzuk és 10 percig hagyjuk állni. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk. A zöldfűszerek leveleit leszedjük a fásabb szárakról, a gyengébb ágak maradhatnak és finomra aprítjuk.
2. A lisztet, sütőport, a zöldfűszereket és 1 teáskanál sót alaposan elkeverünk egy tálban. Beledaraboljuk a vajat és morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a szárazra kinyomkodott cukkinit, tojást, kefírt, tejszínt és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
3. Lisztezett kézzel egy körülbelül 2,5 cm magas korongot formázunk a tepsire. Késsel 8 egyenlő részre osztjuk, óvatosan, hogy a tészta ne essen szét. 35 percig sütjük, majd a sütőből kivéve rácson hűtjük.