Tso tábornok csirkéje

Amint hidegre fordul az idő, a fűszeres raguk és gazdag levesek mellett az ázsiai konyha az, amire leginkább vágyom – ez persze nem mond ellent se a leveseknek, se a raguknak, a lényeg, hogy minden melengetően fűszeres és illatos legyen. Tso tábornokról Kínában nem sokat, de Amerikában annál többet tudnak – leginkább az édes-savanyú csirkéjéről, amit az amerikai kínai éttermekben mindenhol kapni lehet.

tso-tabornok-csirkeje-3
Tso tábornok csirkéje

A receptet egyáltalán nem merném eredeti kínainak mondani, sokat olvastam utána, mindenféle forrást jelöl a szakirodalom, de mind inkább Amerikába teszi az étel eredetét. Ez, abból a szempontból, hogy egy átlag magyar háztartás számára is teljesen egyszerűen és komoly beszerzőkörút nélkül is előállítható fogásról van szó, teljesen mindegy is. Amerikában minden kínai büfében kapható, általában zöldség nékül, de sok helyen tesznek bele valami zöldet. Én leginkább a maradék brokkoli szárát, fél marék más ételből kimarat zöldbabot vagy éppen egy kevés cukroborsót szoktam a szószba dobálni, mert jobban szeretem a zöldséget, mint a húst. A maradékok felhasználására is remek recept kerekedik belőle ilyen formán.

És ha már a maradékokról van szó, ne felejtsetek el szavazni a az Electrolux Ideas Lab versenyének 50 legjobbja közé került két magyar versenyzőre, akik ebben a témában is érdekeltek! November 16-ig adhatjátok le a szavazataitokat ezen a linken: www.electroluxideaslab.com, ha támogatjuk őket, még az is lehet, hogy bejutnak a legjobb tíz közé vagy egyből meg is nyerik a versenyt…

Hozzávalók 4 főnek:

A csirkéhez:

500 g csirkemell filé

3 ek kukoricakeményítő

2 tojásfehérje

1 tk só

1/2 tk őrölt bors

1/2 tk szódabikarbóna

2 ek étolaj

A szószhoz:

2 ek étolaj

2 tk finomra vágott fokhagyma (kb. 4 gerezd)

2 tk reszelt gyömbér

3-4 szál újhagyma

4 ek barna cukor

2 ek szójaszósz

1 ek rizsecet

1 ek kukoricakeményítő

125 ml hideg víz

1 tk pirított szezámolaj

1/2 tk frissen őrölt bors

(20 dkg zöldbab, brokkoli vagy cukorborsó)

tso-tabornok-csirkeje
Tso tábornok csirkéje

A csirkét csíkokra vágjuk. Egy keverőtálban kissé felverjük a tojásfehérjéket – nem kell habosra, de lazuljon fel. Elkeverjük benne a keményítőt, a szódabikarbónát, a sót és a borsot (lehet bele chilipelyhet is tenni). Beleforgatjuk a csirkecsíkokat és kevés forró olajban, 2-3 adagban kisütjük őket (az eredeti recept bő olajban süti, de így is működik és egészségesebb). Papírtörlőre szedjük. A serpenyőt nem mossuk el.

A zöldséget, ha használunk, blansírozzuk: forrásban levő sós vízben roppanósra előfőzzük, azonnal leszűrjük és lehűtjük. A szószhoz a keményítőt elkeverjük a vízzel és simára keverjük benne a rizsecetet, szójaszószt, cukrot, szezámolajat és az őrölt borsot. A serpenyőbe még 2 ek olajat öntünk és 2-3 percig pirítjuk benne a fokhagymát, gyömbért és a nagyobb darabokra vágott újhagymát. Vigyázni kell, hogy ezek ne piruljanak nagyon, csak kevés színt kapjanak és puhuljanak meg. Hozzáadjuk a szószt és az előfőzött zöldséget és sűrűn kavargatva ragacsos, sűrűre főzzük – 2-3 perc. Beletesszük az előre kisütött csirkefalatokat, összeforgatjuk, ízlés szerint adunk hozzá egy kevés chilipelyhet és főtt rizzsel azonnal tálaljuk. Tálaláskor megszórjuk pirított szezámmaggal.

tso-tabornok-csirkeje-2
Tso tábornok csirkéje

 

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -