VIDEÓ: Csirkés empanada
Havas DóraAz empanada dél-amerikai snack, amit mindenféle töltelékkel készítenek és különböző formájú batyukba töltik ezeket. Street food, uzsonna vagy party falat, kinek éppen mi.
Hozzávalók (8-10 db-hoz):
A tésztához:
1/2 kg liszt
80 ml langyos tej
80 ml langyos víz
150 ml étolaj
1 tk só
1 csomag (7g) száraz élesztő
1 tojás
1 tojás 1 ek vízzel kikeverve a kenéshez
A töltelékhez:
2 ek olívaolaj
1 kis fej hagyma
1 kápia paprika
2 gerezd fokhagyma
1/2 kg darált csirkehús
2 dl száraz vörösbor
só
bors
Elkészítés:
A lisztet a robotgép keverőtáljába öntjük, hozzákeverjük a sót, az élesztőt, a tejjel és a tojást.Összekeverjük, majd az olajat is beledolgozzuk.Fóliába csomagoljuk és 1/2 órát pihentetjük.
A töltelékhez egy közepes lábosban felhevítjük az olajat. Rádobjuk a finomra vágott hagymát, az összetört, finomra vágott fokhagymát és az apró kockára vágott kápia paprikát. és lepirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, magas lángon ezt is lepirítjuk, majd visszavesszük a lángot közepesen erősre. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a borral és 15 perc alatt készre főzzük.
A tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 3 mm vastagra nyújtjuk. 10 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle és megtöltjük 1-1 evőkanálnyi töltelékkel. A korongok szélét vízzel elkevert tojással bekenjük és kettéhajtjuk – széleit összetapasztjuk. A széleket villával lenyomkodjuk, tejét megszurkáljuk, majd megkenjük a vízzel kikevert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha aranybarnára sül.