Gyömbéres Whoopie Pie torta narancsos mascarpone krémmel, rozmaring fenyőkkel
Vogel DianaA torta kifejezést, rajtunk kívül több másik nemzet is használja. Spanyolországban kerek lepényt jelent, sós feltéttel, Mexikóban egyfajta szendvicset, a braziloknál és portugáloknál pitét. A mi tortánkhoz legközelebb az olaszoké áll, de a következő desszert az ő piskótás süteményüknél is sokkal szebben mutat.
A tortához:
1 tojás
2 evőkanál melasz
10 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál méz
2 dl natur joghurt
10 dkg porcukor
25 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt szegfűbors
2 teáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 kezeletlen citrom reszelt héja
10 dkg világos barna cukor
1 mokkáskanál só
A tortakrémhez:
50 dkg mascarpone krémsajt
15 dkg puha vaj
25 dkg átszitált porcukor
1 mokkáskanál vanília kivonat
4 evőkanál narancsszirup (vagy alkoholosan Narancslikőr – Cointreau)
2 evőkanál kandírozott narancs
2,5 dl felvert tejszín
A dekorációhoz
6-8 rozmaring ágacska – fenyő
átszitált porcukor – hó
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 0 C fokra. Készítsünk 4 tortaforma bélést. Egy kerek tortaformát béleljünk ki az első sütőpapírral.
Keverjük habosra a tojást, melaszt, vajat, mézet, joghurtot és a porcukrot. Keverjük el a fűszereket a sóval és a barna cukorral, majd a szódabikarbónával elkevert liszttel. A nedves és a száraz alapanyagokat adjuk össze.
A tésztaalapból egymás után süssünk 4 egyforma tortalapot. Miután kihűltek, töltsük meg a tortakrém kétharmad részével és állítsuk össze a tortát. A torta tetejét vastagabban, oldalát vékonyan kenjük körbe a maradék krémmel.
Fogyasztás előtt, legkevesebb 4 órára hűtsük be, majd tetejét dekoráljuk fenyőfa hatású rozmaring ágakkal, szitáljunk rá-, havazzuk be porcukorral.
A tortakrémhez hozzávalókat a tejszín nélkül, keverjük habosra. A krémet óvatosan forgassuk össze a felvert habbal és felhasználásig tartsuk a hűtőben.
Dekoráljuk a tortát a rozmaring ágakkal és porcukorral.