Tiramisu torta egyszerűen
Havas DóraOlaszország elsőszámú desszertje a tiramisu, amit most torta formában képzeltünk el. A fő hozzávalók ugyanazok: mascarpone, kávé és piskóta, csak az arányokon és a formán változtattunk egy kicsit, hogy egy tirmisu imádónak a kedvenc szülinapi tortáját készíthessük el. Mondanunk se kell, hogy az alkalom bármi lehet... például most hétvégén pont jó lesz hangulatjavítónak is, ugye?
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
Eszköz:
2 db 22 cm-es tortaforma
A kávésziruphoz:
1,5 dl víz
1 dl kávé
10 dkg finomítatlan nádcukor
10 dkg kristálycukor
opcionális: brandy vagy whisky
A piskótához:
8 tojas
20 dkg cukor
4 evőkanál kávészirup
4 evőkanál olvasztott vaj
25 dkg liszt
1 csipet só
A krémhez:
2 tojássárgája
50 g cukor
1 csipet só
30 dkg mascarpone
3 dl habtejszín
A tortaformák aljára sütőpapírt teszünk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A szirup hozzávalóit kisebb lábasba tesszük és addig főzzük, amíg a cukor feloldódik. Ezután teljesen kihűtjük és félretesszük.
A krémhez habverővel habosra keverjük a mascarponét, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és tovább habosítjuk. Végül a habtejszínt és beleöntjük és habosra keverjük, vigyázva, hogy ne verjük túl. Ha stabil a krém, letakarjuk és behűtjük.
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval és a cukorral. A tojássárgáját egy keverőtálban összekeverjük az olvasztott vajjal és a kávésziruppal, majd a felvert habhoz adjuk és tovább verjük. Amikor habos, beleszitáljuk a lisztet és spatulával óvatosan összeforgatjuk. Elosztjuk a két tortaforma között a masszát és a180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd szúrópróbát végzünk és ha kell, tovább sütjük. Amikor megsült, kivesszük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni, majd mindkét tortalapot kettévágunk, hogy 4 lapot kapjunk.
Minden lapot bőven meglocsolunk kávésziruppal, majd megkenjük a krém negyedével és megszórjuk 2 evőkanál kakaóval. A tetejére krém és kakaó kerüljön. Szeletelés előtt legelább 1 órára tegyük a hűtőbe.