Angol sült kel mandulával és rebarbaraszósszal
Nagy SanyaEzt a receptet mindig elkészítem a szezonjában párszor. Még a londoni éveim alatt pakoltam össze egy olyan időszakban, amikor a hagyományos böjt és egy erősen túltolt hamburger-sült kolbász-Borough Market steak zabálós időszakot követően is próbáltam húsmentesen élni.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej kelkáposzta
4 nagy portobello gomba
2 szál rebarbara
olívaolaj
só és bors
1 ek. barna cukor vagy méz
2 ek. mandula
1 kis kk. angol mustár
2 gerezd fokhagyma
15 dkg natúr krémsajt
4 ek. Worcestershire-szósz
10 dkg reszelt sajt (pl. Gouda)
friss kakukkfű
Elkészítés:
A rebarbarát sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és Worcestershire-szósszal, majd 200 fokon 15 perc alatt puhára sütjük. Átkanalazzuk egy turmixgépbe, hozzáadjuk a mézet vagy a cukrot, a mustárt, egy csipetnyi borsot és 2 gerezd fokhagymát, majd az egészet pürésítjük. Tegyük félre, hagyjuk kihűlni, majd rakjuk a hűtőbe 15–20 percre.
A káposzta külső leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk, majd cikkekre vágjuk úgy, hogy egyben maradjon mindegyik. A gombákat megmossuk, és a káposztával együtt egy mély falú tepsibe tesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal, fűszerezzük, és ráöntjük a Worcestershire-szószt is. 200 fokon 20 perc alatt puhára sütjük, és a végén rászórunk 10 dkg sajtot, majd felső grillezéssel megpirítjuk az egészet.
A hideg rebarbaraszósszal és a tört mandulával tálaljuk.
Tipp:
A felső grillezésnél a mandulát is rászórhatjuk a káposzta és a gomba tetejére.