Aranygaluska vaníliasodóval
Kárai DávidIgazi klasszikus, ami valódi vaníliasodóval a legfinomabb!
Hozzávalók 6 személyre:
Az aranygaluskához:
50 dkg finomliszt
½ teáskanál só
4 evőkanál cukor
2 tojássárgája
2,5 dl tej
5 dkg puha vaj
2,5 dkg élesztő
10 dkg olvasztott vaj
20 dkg darált dió
5 dkg nádcukor
A vaníliasodóhoz:
5 tojássárgája
10 dkg cukor
csipetnyi só
5 dl tej
1 vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés:
Az aranygaluskához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 15 percig felfutni.
Közben összekeverjük a lisztet a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojássárgáját. Robotgéppel vagy kézzel elkezdjük összegyúrni, majd amikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a puha vajat, és addig gyúrjuk, amíg homogén, sima és fényes tésztát nem kapunk. Egy edénybe tesszük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval korongokat vágunk belőle, és megforgatjuk olvasztott vajban, aztán a nádcukorral elkevert darált dióban, majd egy vajjal kikent, 20 cm-es tortaformába fektetjük őket. Fél órán át megint kelni hagyjuk, majd 180 fokon 35–40 perc alatt aranybarnára sütjük.
A vaníliasodóhoz a tojássárgájákat egy nagyobb tálban kikeverjük a cukorral és a sóval. A tejet egy lábasba öntjük, és hozzákaparjuk a vanília magjait, majd addig melegítjük, amíg gőzölögni nem kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és folyamatos keverés mellett a tojássárgájához keverjük. Ezután az egészet visszatesszük alacsony láng fölé, és gyakran kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Felhasználásig félretesszük, és (ha van időnk) lehűtjük.
A langyos aranygaluskát a sodóval meglocsolva tálaljuk.
Tipp: A sodót akár előző nap is megcsinálhatjuk, hogy a még langyos aranygaluskát hidegen megöntözhessük vele.