Bodzaszörp egyszerűen
Lila FügeA bodzáról túlzás nélkül kijelenthető, hogy a legnépszerűbb virág. Gyógynövényként is ismert, azonban a jótékony hatásai mellett nagyon finom is. Palacsintatésztában sütve, teának lefőzve és szörpnek elkészítve is sokak kedvence, mámoros gyerekkorunk megidézője.
Hozzávalók:
1 kg szirupcukor
3/4 liter víz
1 db tisztított kezeletlen citrom
10 db bodzavirágernyő
Elkészítés:
1. A szirupcukrot és a vizet egy lábosban felforraljuk és 4-5 percig hagyjuk gyöngyözve főni. Ekkor lehúzzuk a tűzről, belekarikázzuk a citromot és belenyomkodjuk a bodzavirágokat. Hűvös helyen hagyjuk 10-12 órát állni.
2. Leszűrjük a szirupot és újra felforraljuk. Hagyjuk 4-5 percig gyöngyözve forrni, majd egy szűrő segítségével öntsük steril üvegekbe. Zárjuk le alaposan az üvegeket és így hagyjuk kihűlni.
Tipp: Lehet dunsztba is tenni, hogy lassabban hűljön le az üveg, de a titok a precízen előkészített, steril üvegekben rejlik.