Fehér csokoládés, citromos pite
Husz OrsiRégi, jól bevált receptem. Ha egyszerűen elkészíthető, mégis különleges édességre vágyom, erre szokott esni a választásom. Már a tésztáért is megéri feljegyezni a receptgyűjteményünkbe, mert bármilyen pitének tökéletes alapja lehet.
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
20 dkg finomliszt
15 dkg vaj
6 evőkanál cukor
1 citrom héja
csipetnyi só
A krémhez:
4 dl habtejszín (legalább 30%-os)
20 dkg fehér csokoládé
1 kávéskanál vaníliakivonat
½ citrom héja
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a lisztet, a kockákra vágott, szoba-hőmérsékletű vajat, a cukrot, a citrom lereszelt héját és a csipet sót egy konyhai robotgép segítségével keverjük össze, amíg morzsás állagot kapunk. A tésztát öntsük egy piteformába, és a kezünkkel vagy egy pohár segítségével egyenletesen nyomkodjuk le úgy, hogy a forma redőibe is beletapadjon.
180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára és ropogósra – ez nagyjából 20 percig tart. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát.
Ezalatt készítsük el a csokoládékrémet. Egy kis lábasban forraljuk fel a tejszínt, majd hagyjuk, hogy egy kicsit visszahűljön. Egy keverőtálba tördeljük bele a fehér csokit, és a még meleg tejszínnel öntsük nyakon. Adjuk hozzá a kávéskanálnyi vaníliakivonatot, és reszeljük bele a fél citrom héját. Egy fakanál vagy habverő segítségével kevergessük addig, amíg egynemű krémet kapunk.
Ha a tésztánk már teljesen kihűlt, egy szűrőn át öntsük a krémet a pitére. Erre azért van szükség, hogy a citromhéj és az esetlegesen a krémben maradt csomók fennakadjanak, és szép, sima tölteléket kapjunk.
Pihentessük hűtőben a pitét legalább 3 órán keresztül, amíg a tejszínes, fehér csokis töltelék megszilárdul, ezután már könnyen tudjuk szeletelni.
Tipp:
Bátran válasszunk más citrusféléket a pitéhez, remekül passzol hozzá a zöldcitrom, a narancs, sőt a grépfrút is, ezekkel pedig akár dekorálhatjuk is tálalás előtt az elkészült süteményt.