Boros körte krémleves, zsályaropogóssal

Hozzávalók 4 személyre:

A leveshez:
2 dkg vaj
1 póréhagyma, fehér része
3 ág zsálya levelei
50 dkg zellergumó
20 dkg sárga burgonya (C típus)
szerecsendió
2 dl száraz fehér bor
1,3 liter alaplé
45 dkg vilmoskörte
1,5 dl tejszín
só és frissen őrölt bors

A zsályaropogóshoz:
6 dkg vaj
5 ág zsálya levelei

Elkészítés:

1. A vajat felhevítjük egy lábosban és rászórjuk a karikára vágott póréhagymát és a zsálya leveleket. Sóval és borssal fűszerezve, 3-5 percig pároljuk. Közben meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk a zellert és a burgonyát. Beleszórjuk a hagymás alapba, reszelünk rá szerecsendiót, felöntjük a borral és magas lángon felforraljuk. 2-3 perc forralás után beleöntjük az alaplét is, sózzuk, borsozzuk újra és lefedve 20 percig főzzük.
2. Közben a körtéket meghámozzuk, kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Beleszórjuk a levesbe és tovább főzzük a zöldségekkel, amíg azok teljesen meg nem puhulnak. Ekkor egy botmixerrel pürésítjük a levest és felöntjük a tejszínnel is. Újra megkóstoljuk és ha kell sóval és borssal még tovább fűszerezzük.
3. Végül a vajat felhevítjük egy serpenyőben és amikor már elég forró, beletépkedjük a zsálya leveleket. Ropogósra sütjük őket és ezzel a toppinggal tálaljuk a levest.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -