Brassói aprópecsenye

Nincs egyezményesen elfogadott receptje, cserébe legegyszerűbb formájában is népszerű, nem éppen könnyű fogás.

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg krumpli
15 dkg kacsazsír
3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
50 dkg hirtelen kisüthető, puha sertéshús, pl. tarja vagy szűz
1 evőkanál fűszerpaprika

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, és felkockázzuk. Felhevítünk 10 dkg kacsazsírt, és a
krumplit ropogósra sütjük benne. Mielőtt lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a
fokhagymát, és fél percig még rázogatva sütjük.

Amíg a krumpli sül, a maradék zsíron egy másik serpenyőben kisütjük a húst, hozzáadva a fűszerpaprikát.

Tarja esetében a jó ujjnyi szelet mindkét oldalát kisütjük magas hőmérsékleten, fontos,
hogy ne szárítsuk ki, belül maradjon szaftos. Közvetlenül tálalás előtt félujjnyi csíkokra szeleteljük.

Ha szüzet vásároltunk, kétujjnyi szeletekre vágva közepes lángon sütjük körbe a zsiradékon, optimális esetben a belseje halványrozé színű és szaftos marad. Tálalás előtt szeleteljük ezt is félujjnyi csíkokra. Az egyszerre kisülő húst és krumplit összeforgatom az egyik serpenyőben és tálalom.

Tipp: Friss paradicsomsaláta jól illik hozzá.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -