Colcannon (Ír tört krumpli)
Nagy SanyaMegspékeljük megszokott tört krumplinkat, hozzáadva egy halom zöldséget, hogy egy színes, egészséges, krémes ételt kapjunk. Szerintünk főételként is bőven megállja a helyét, de a merészebbek köretként is használhatják.
Hozzávalók 4 adaghoz:
500 g krumpli
2 dkg + 5 dkg vaj
1 szál újhagyma
1 kis fej lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
½ fej káposzta
só, bors
1 kk. őrölt/reszelt szerecsendió
2 kk. Worcestershire szósz
2 kk. angol mustár
15–20 dkg cheddar, lereszelve
1 ek. tejföl
1 kis csokor petrezselyem
Elkészítés:
A krumplit héjában puhára főzzük, majd leszedjük a héját, egy nagy edénybe tesszük, és darabosra törjük.
Egy felhevített serpenyőben felolvasztott vajon elkezdjük sütni a felkarikázott hagymát, újhagymát, a felaprított fokhagymát és a felszeletelt káposztát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a szerecsendióval, és ráöntjük a Worcestershire szószt. Puhára pároljuk, és a végén picit lesütjük.
Ezután összekeverjük a krumplival, hozzáadjuk a mustárt, a sajtot, a tejfölt, még 5 dkg vajat és a felaprított petrezselymet, majd az egészet jól elkeverjük, áttörjük.
Tipp:
Ugyanez a recept elkészíthető répából, zellergumóból is, csak káposzta helyett fetával.
A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.