Colcannon (Ír tört krumpli)

Megspékeljük megszokott tört krumplinkat, hozzáadva egy halom zöldséget, hogy egy színes, egészséges, krémes ételt kapjunk. Szerintünk főételként is bőven megállja a helyét, de a merészebbek köretként is használhatják.

Hozzávalók 4 adaghoz:

500 g krumpli

2 dkg + 5 dkg vaj

1 szál újhagyma

1 kis fej lila hagyma

1 gerezd fokhagyma

½ fej káposzta

só, bors

1 kk. őrölt/reszelt szerecsendió

2 kk. Worcestershire szósz

2 kk. angol mustár

15–20 dkg cheddar, lereszelve

1 ek. tejföl

1 kis csokor petrezselyem

Elkészítés:

A krumplit héjában puhára főzzük, majd leszedjük a héját, egy nagy edénybe tesszük, és darabosra törjük.

Egy felhevített serpenyőben felolvasztott vajon elkezdjük sütni a felkarikázott hagymát, újhagymát, a felaprított fokhagymát és a felszeletelt káposztát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a szerecsendióval, és ráöntjük a Worcestershire szószt. Puhára pároljuk, és a végén picit lesütjük.


Ezután összekeverjük a krumplival, hozzáadjuk a mustárt, a sajtot, a tejfölt, még 5 dkg vajat és a felaprított petrezselymet, majd az egészet jól elkeverjük, áttörjük.

 

Tipp: 

Ugyanez a recept elkészíthető répából, zellergumóból is, csak káposzta helyett fetával.

 

A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -